Companii

Santierul naval Constanta ia 9 mil. euro de la Eximbank

06.01.2005, 00:00 66

Santierul naval Constanta va contracta un credit de 375 miliarde de lei (9,3 milioane de euro) de la Eximbank pentru finantarea constructiei unei nave.
Santierul naval va ipoteca pentru atragerea finantarii un teren intravilan si o cladire, ambele active din proprietatea companiei fiind situate in Constanta.
Eximbank va beneficia, pina la finalizarea lucrarilor de construire a navei, de un gaj fara deposedare asupra vasului.
Santierul va solicita Eximbank sa emita scrisori de garantie pentru sumele care vor fi achitate, in patru transe, de proprietarul navei, firma Moonbeam Navigation Inc. Cele patru rate au o valoare de aproximativ 5,2 milioane de euro.
Incepand de anul trecut, constructorii de nave romanesti au din ce in ce mai multe comenzi, toate santierele navale lucrand in prezent la capacitate maxima.
O problema care trebuie sa fie rezolvata de aceste companii pe masura ce primesc tot mai multe comenzi este atragerea de finantare pentru proiectele noi.  O data cu cresterea activitatii, finantarea achizitiilor de materii prime reprezinta un element cheie pentru sustinerea acestei cresteri, mai ales ca si pretul la tabla de otel, principala materie prima, aproape s-a dublat in ultimul an.
Pentru obtinerea lichiditatilor necesare o data cu cresterea volumului activitatii, un alt santer naval, Severnav din Drobeta Turnu - Severin a a trebuit sa-si majoreze capitalul social,  iar singurul  finantator al santierului Navol Oltenita ajunsese intr-o perioada SIF Muntenia, principalul actionar al companiei, dupa ce BCR respinsese mai multe cereri de finantare. Ulterior, Navol a reusit sa semneze un acord de finantare cu Raiffeisen Bank.
Redresarea industriei constructiilor de nave s-a datorat in principal cresterii economice a Chinei, care a determinat o ascensiune fara precedent a comertului maritim. Toate santierele navale au inceput sa primeasca comenzi de ordinul milioanelor de euro, care le vor utiliza la maximum capacitatile de productie in urmatorii trei ani.
Actionarul majoritar al SNC este firma Resource International, controlata de omul de afaceri Gheorghe Bosanceanu.  Printre actionarii SNC se mai numara SIF Moldova, SIF Transilvania, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Directia Generala a Finantelor Publice Constanta.
Actiunile SNC sunt listate la Bursa de Valori pe piata titlurilor necotate. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 23.000 lei/actiune, la acest pret, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 30,8 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO