Companii

Sanjeev Gupta, Executive Chairman GFG Alliance (Liberty Steel Galaţi): Şansa extraordinară a României de a participa la revoluţia ecologică a Europei

Sanjeev Gupta, Executive Chairman GFG Alliance (Liberty...
02.11.2021, 15:06 5636

În timp ce liderii mondiali se întâlnesc săptămâna aceasta în Scoţia la summitul COP26 privind combaterea schimbărilor climatice, m-am gândit încă o dată la rolul industriei oţelului şi la oportunitatea pe care o are fiecare ţară de a contribui la un mediu mai sănătos.

Am ales să investesc în România pentru că am încredere în viitorul ecologic al acestei ţări extraordinare. Soarele abundent, vântul consistent al Mării Negre şi peste 50 de ani de expertiză industrială pot ajuta LIBERTY Galaţi să deblocheze noi procese şi tehnologii de producţie cu amprentă redusă de carbon - în beneficiul României şi al Europei.

Revoluţia industrială bazată pe carbon, care a condus la creştere economică şi la progres în secolele XIX şi XX, a avut loc cu preţul planetei. Concluziile ştiinţifice privind schimbările climatice sunt convingătoare. Vocile supărate ale tinerilor care protestează în oraşele din întreaga lume sunt din ce în ce mai puternice şi nu pot – nici nu ar trebui - să fie ignorate.

COVID-19 a avut un impact major în industria noastră, accelerând schimbarea anticipată de liderii guvernelor şi ai industriei privind nevoia de a construi o lume mai bună pentru generaţiile viitoare. Avem oportunitatea de a porni o adevărată revoluţie industrială ecologică, susţinută de hidrogen verde produs din surse de energie regenerabilă. România este perfect localizată pentru a deschide această cale.

Hidrogenul va revoluţiona industria grea şi, de aceea, cred că producţia de oţel va fi un promotor-cheie al hidrogenului şi va determina aplicarea sa la scară globală.

De ce industria oţelului? În industriile grele, sectorul fierului şi oţelului se situează pe primul loc în ceea ce priveşte emisiile de CO2 şi pe locul doi în ceea ce priveşte consumul de energie. Având în vedere că se aşteaptă ca cererea de oţel în 2050 să fie dublă faţă de cea din 2012, este clar că ceva trebuie să se schimbe. În recentul raport Iron and Steel Technology Roadmap, Agenţia Internaţională pentru Energie a recunoscut această urgenţă, declarând că "pentru a îndeplini obiectivele globale climatice şi de energie, emisiile din industria oţelului trebuie să scadă cu cel puţin 50% până în 2050, urmărindu-se ulterior o scădere continuă până la zero emisii”.

Fabricarea tradiţională a oţelului implică utilizarea cărbunelui şi a furnalelor clasice, care generează emisii uriaşe de dioxid de carbon, însă acum ştim că hidrogenul reprezintă cheia unui proces de fabricare a oţelului fără emisii de carbon. Hidrogenul poate fi utilizat în locul cărbunelui ca agent reducător al minereului de fier, subprodusul fiind apa. Cu toate acestea, în prezent producţia de hidrogen este dificilă şi costisitoare. Fiecare etapă, de la depozitare până la lichefiere, transport şi revenirea la hidrogen gazos, creşte costul unei tone de hidrogen - pe lângă capitalul necesar tehnologiei şi infrastructurii.

Însă, prin ultilizarea hidrogenului pentru a produce GREENSTEEL, putem rezolva provocările legate de depozitare şi transport şi putem reduce costurile de producţie a hidrogenului la scară largă, utilizând energie regenerabilă şi găsind soluţii de depozitare în proximitatea oţelăriilor. Hidrogenul este cheia planurilor noastre de transformare GREENSTEEL la Galaţi. Până acum am investit semnificativ în lucrările de inginerie şi proiectare a tehnologiei cu care vom produce GREENSTEEL şi vom reduce emisiile de carbon. Ne propunem să dezvoltăm o instalaţie de reducere directă a fierului (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone pe an şi să instalăm două cuptoare electrice cu arc, susţinute de un amplu program de energie regenerabilă eoliană şi solară. Aceste investiţii vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oţel produsă cu până la 80%, iar emisiile vor scădea la niveluri minime odată ce instalaţia DRI va funcţiona cu hidrogen în loc de gaz natural. Aşadar, există pilonii necesari transformării într-o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030.

Odată definită producţia de hidrogen, avantajele sale depăşesc graniţele industriei de oţel, poziţionând Galaţiul şi întreaga Românie ca un centru european pentru industriile pe bază de hidrogen: în producţia de hidrogen la scară largă, tehnologia fuel cell, în cercetarea, dezvoltarea şi exportul de energie verde. Este clar că România poate juca un rol diferit în noua lume industrială şi poate avea o contribuţie pozitivă masivă la schimbările climatice.

Cursa a început deja, oportunitatea de a fi lider trebuie să fie valorificată acum. Dar pentru a face această schimbare, trebuie să facem un efort comun. Acesta este motivul pentru care LIBERTY Galaţi a dezvoltat o serie de parteneriate cu organizaţii de energie şi a lansat proiectul GREENSTEEL Academy în colaborare cu universităţi din România.

Este clar că următorul deceniu este crucial. Tot ceea ce vor semna liderii noştri politici la COP26 de la Glasgow nu va fi posibil fără un plan bine-definit pentru oţel. Este nevoie de schimbare - iar pentru a face schimbarea trebuie să ne implicăm cu echipele noastre şi cu partenerii, colaborând pentru a crea o realitate sustenabilă de business - prin intermediul strategiilor noastre GREENSTEEL.

Dacă vom reuşi, atunci Galaţiul şi România vor fi liderii revoluţiei ecologice din Europa. Beneficiile pe termen lung sunt evidente, dar munca grea acum începe. O datorăm copiilor noştri şi generaţiilor următoare.

 Sanjeev Gupta este proprietarul GFG Alliance, grup din care face parte şi Liberty Steel, companie care deţine combinatul siderurgic de la Galaţi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO