Companii

Sanatatea a intrat in iarna cu ministru nou

11.12.2003, 00:00 19



Incercatul marii cu degetul





Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, va incerca sa rezolve situatia platii datoriilor pe care spitalele le-au inregistrat catre furnizorii, distribuitorii si producatorii de medicamente si produse medicale in 2002, in acest sens intalnindu-se cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor.



Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, Ovidiu Branzan considera intemeiata nemultumirea reprezentantilor asocialtiilor furnizorilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si produse medicale, care invoca datoriile pe care spitalele le au inca din 2002, fata de ele.



Ovidiu Branzan considera ca principala prioritate a conducerii Ministerului Sanatatii este gasirea resurselor financiare necesare pentru inceperea anului 2004 fara datorii in sistemul sanitar.





Solidaritate in privatizare



Sistemul sanitar romanesc are nevoie de asigurari private de sanatate dar, inainte de aceasta, Parlamentul trebuie sa aprobe legea care sa permita functionarea unui model de asigurari particulare, a declarat Cristian Celea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.



"Asigurarile private de sanatate trebuie privite precum cele pentru masini. Asigurarea obligatorie, mai ieftina, iti accorda un numar mai mic de facilityati, comparativ cu asigurarile casco, mai scumpe, dar care te despagubesc si in cazul unor accidente grave", a mai spus Celea



In acest context, in Romania trebuie sa existe asigurarile de sanatate de stat, care asigura un pachet bazal de servicii, document ce trebuie definit cu mult realism si, in completare, asigurarile private care pot oferi mai multe servicii", a mai spus presedintele CNAS.



El a precizat ca, in prezent, cei care sant implicati in accidente grave de circulatie si care stau in spital luni intregi, cateodata fara un rezultat bun, nu platesc. "Ce obligatie are sistemul de sanatate sa investeasca masiv intr-un politraumatizat in accident de circulatie?'', a intrebat presedintele CNAS. "La fel se intampla si in accidentele de munca, tot din bugetul sanatatii sunt ingrijiti cei care cad de pe schela", a adaugat Celea.



Potrivit presedintelui CNAS, sistemul asigurarilor de sanatate nu poate renunta la anumite servicii din pachetul bazal, fara sa puna altceva in schimb.



Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesorul Mircea Cinteza, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca pachetul de servicii este oferit aleator si cu intreruperi de sistemul public. Medicamentele compensate sunt oferite cateva zile pe luna, cu intermitente, iar in spital multi bolnavi aduc materiale sanitare de acasa.



In conditiile in care, prin asigurarile sociale de sanatate, orice platitor de taxe trebuie sa beneficieze de toate serviciile si acces neconditionat la medicamnete compensate si gratuite, cei care incalca acest drept al asiguratului ar trebui deferiti justitiei, a mai spus Cinteza.



''Sigur ca un sistem privat de asigurari ar fi necesar, mai ales dupa dezvoltarea ambulatorului de specilitate al spitalului", a mai apreciat presedintele CMR.



Pentru senatorul Soirn Oprescu, sistemul de asigurari de sanatate nu reprezinta o alternativa, ci o dimensiune a vietii sociale. "Avem nevoie de o lege cat mai completa, pentru ca, de peste un an si jumatate, auzim de asigurari private de sanatate", a mai spus Oprescu.



Potrivit senatorului, asiguraile private de sanatate trebuie discutate din punctul de vedere al politicii fiscale. Asigurarile private pot fi impozitate sau supuse deductibilitatii." In lume nu exista facilitati fiscale pentru asigurarile private, noi trebuie sa gandim ce putem face in acest sens.



Pana la aparitia legii asigurarilor private de sanatate, avem nevoie de pachetul bazal de servicii, care trebuie anuntat cu mult curaj. Poate ca ne este rusine sa spunem ca nu putem oferi decat cateva servicii, dar trebuie sa ne asumam realitatea si sa anuntam ca de banii pe care ii avem atat putem face'', a continuat Oprescu.



Senatorul a mai spus ca la Parlament au fost depuse caaeva proiecte de lege privind sistemul privat de asigurari, dar este nevoie de un efort pentru a asambla cel mai realist si coerent document si de sustinterea tuturor partenerilor din sanatate pentru aprobarea lui de catre Parlament.(Grupaj din surse Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO