Companii

Sa faci doar ce te pricepi: outsourcing in industria cimentului

13.01.2003, 00:00 58

Companiile producatoare de ciment din Romania externalizeaza pe rand acele activitati din vechea structura a fabricilor preluate care nu au legatura cu productia propriu-zisa de ciment. Lafarge si HeidelbergCement aproape au incheiat externalizarea (outsourcing), iar Holcim este in plin proces. 
Cele trei mari grupuri internationale- Holcim, Lafarge si HeidelbergCement- din domeniul cimentului care activeaza pe piata de profil din Romania, urmeaza si in Romania trendul care se inregistreaza la nivel global de ani buni: externalizarea acelor servicii care nu fac parte din afacerea de baza (core business), concentrandu-si capitalul si investitiile exclusiv in directia modernizarii fabricilor, protectiei mediului si a cresterii productiei.
Holcim Romania, filiala a grupului elvetian producator de ciment Holcim Ltd, renunta in acest moment la mai multe tipuri de servicii, in conditiile in care si ceilalti doi jucatori de pe piata, HeidelbergCement si Lafarge Romcim, au facut mutari similare in ultimii ani.
"Externalizam in prezent servicii legate de securitate, paza, intretinerea curateniei, pastrarea in conditii optime a caii ferate, mentenanta pentru echipamente si utilaje, precum si lucrari de demolare. In acest moment, analizam si alte servicii pe care le putem externaliza", a declarat pentru Ziarul Financiar Kurt Habersatter, directorul general al Holcim Romania.
Habersatter nu a precizat volumul afacerilor externalizate si nici cati dintre salariati vor fi afectati de aceasta masura, refuzand sa faca mai multe comentarii pe aceasta tema deocamdata.
Pe de alta parte, capitolul externalizare Lafarge este aproape terminat.
"Inca de la intrarea pe piata romaneasca, grupul francez Lafarge a vizat externalizarea a diverse servicii care nu tineau de activitatea de baza a fabricilor de ciment preluate. In perioada 1997-2001, acest gen de activitati care nu produceau ciment au iesit din componenta acestor fabrici, tendinta fiind aceea ca astfel de societati sa supravietuiasca independent de fabrici si sa-si dezvolte afacerea", au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul companiei Lafarge Romcim.
Potrivit acestora, grupul francez a creat un incubator de afaceri la Medgidia pentru a dezvolta in afara fabricii acest gen de afaceri si astfel au aparut in zona - SC Unifertrans SA (firma de transport calcar cu un operator cai ferate privat), SC All Sign SRL (in domeniul inscriptionarii si a semnelor indicatoare), Endorf Grup SRL (pentru descarcare materii prime si combustibili), Cantiland SRL (curatenie spatii interioare si servicii de cantina), la care se adauga societati care au aparut in raza de actiune a fabricilor de la Hoghiz si Targu Jiu.
HeidelbergCement, care detine in prezent cele mai mari capacitati de productie de ciment din Romania, a renuntat de asemenea, in ultimii ani la diverse servicii de tip noncore business, concentrandu-se asupra afacerilor din domeniul cimentului.

Fiecare jucator a investit intre 200 si 250 mil. $
Piata interna a cimentului, una dintre cele mai mari si mai echilibrate piete de materiale de constructii, inregistreaza o medie impresionanta a investitiilor realizate de producatori.
Grupul francez Lafarge, primul grup international care a intrat in 1997 pe piata romaneasca, are o investitie de capital in valoare de peste 250 mil.$, din care Lafarge in Romcim a fost de aproximativ 250 mil.$.
Presedintele Lafarge Romcim, Philippe Questiaux, estimeaza pentru 2002 o cifra de afaceri a grupului francez Lafarge in Romania de 150 mil.$, care insumeaza activitatile desfasurate de Lafarge Romcim, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge Var si Lafarge Arcom Gips.
Potrivit ultimelor estimari disponibile, pe o piata a cimentului cu vanzari de circa 4,5 mil.tone, evaluate la 225-235 milioane euro, grupul HeidelbergCement detinea circa 35% din cerere, Lafarge Romcim - 34%, iar Holcim - 31%.
Acum fiecare jucator detine trei fabrici: germanii de la HeidelbergCement (Moldocim Bicaz, Casial Deva, Romcif Fieni), Holcim (Turda, Campulung, Alesd), in timp ce francezii au fabrici de ciment la Medgidia, Targu Jiu si Hoghiz.
Un alt operator important pe piata, Holcim Romania, a investit din 1997 pana acum peste 200 mil.euro, in planul de investitii al companiei pentru urmatorii 4-5 ani fiind prevazute alte investitii in valoare de 80 mil.euro, destinati modernizarii si cresterii capacitatilor de productie.
Vanzarile nete ale Holcim Romania pentru 2002 sunt estimate la circa 80 mil.euro, in crestere cu 15 mil.euro fata de anul anterior.
La ora actuala, Holcim Romania opereaza trei fabrici de ciment, trei statii de agregate la Zarnesti, Rancaciov si Brasov si o retea de peste zece statii de betoane.
HeidelbergCement isi confirma statutul de cel mai mare investitor german de pe piata romaneasca cu un nivel al investitiilor de peste 200 mil.euro. Dupa preluarea fabricii de la Fieni in toamna lui 2002, conducerea grupului din Romania estima cifra de afaceri pe 2002 la peste 100 mil.euro, activand si in domeniul productiei de var, betoane si agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO