Companii

Rutele interne, noul pariu al jucătorilor low-cost. Topul rutelor aeriene cu cel mai mare trafic pe plan naţional: Tarom, Blue Air şi Wizz Air se bat pe legătura Bucureşti - Cluj-Napoca, cea mai solicitată rută internă. Vin din urmă aeroporturile mai mici

Rutele interne, noul pariu al jucătorilor low-cost....

Autor: Mirabela Tiron

28.08.2018, 19:30 1859

Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Oradea şi Satu Mare sunt destinaţiile interne legate de Capitală ce au atras cei mai mulţi pasageri în avioane în prima jumătate a acestui an, potrivit unei analize a ZF făcută pe baza datelor de la Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Aeroportul Henri Coandă, cel mai mare aeroport din ţară, a avut în primul semestru din acest an 654.000 de pasageri pe rutele interne, zborurile spre şi dinspre destinaţi­ile din ţară generând doar 10% din traficul total. 

Compania aeriană de stat Tarom a avut monopol pe rute interne până în 2017, an când operatorii low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au lansat curse pe mai multe rute interne, acest segment de piaţă fiind noul pariu al jucătorilor low-cost. 

Bucureşti - Cluj-Napoca este ruta internă cu cel mai mare trafic, respectiv 242.000 de pasa­geri în primul semestru din acest an, trafic în uşoară scădere (cu 1%) faţă de perioada similară a anului trecut. Aceasta este şi ruta internă deservită de cele mai multe zboruri, 54 de frecvenţe săptămânal, operate de compania naţională Tarom, dar şi de companiile aeriene low-cost Blue Air şi Wizz Air. În ultimul an, companiile aeriene low-cost au muşcat din piaţa rutelor interne, având în vedere dezvoltarea deficitară a infrastructurii feroviare şi rutiere pe această rută. Viteza trenurilor de călători este în scădere date fiind problemele de pe calea ferată, în timp ce autostrăzile se lasă aşteptate.

Tariful unui bilet de avion pe Bucureşti - Cluj-Napoca începe de la 80 de euro cu Tarom la clasa economic (tarife promoţionale), cu rezervare făcută de ieri pentru perioada 3-4 sep­tembrie şi ajunge la 340 de euro la clasa business, arată datele de pe site-ul companiei aeriene. Cu compania aeri­ană low-cost Wizz Air tariful începe de la 60 de euro pentru o călătorie, iar la Blue Air, ce operează două curse pe zi, tariful unei călătorii dus-întors este de 150 de euro de persoană.

Cluj Napoca este al doi­lea pol de business al ţării (după numărul de fir­me pre­zente), a de­venit o zonă mag­net pen­tru com­paniile din IT şi out­sourcing şi un pol de producţie, oamenii de afaceri aleg să se deplaseze pe această ru­tă cu avio­nul dată fiind du­rata redusă a călătoriei, de doar o oră. Infra­structura rutieră ce leagă aces­te două oraşe este deficitară (peste cinci ore durează călătoria), la fel ca şi cea feroviară (durata călătoriei se ridică la 10 ore).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO