Companii

Rusii au adus la COS Targoviste comenzi de 20,5 mil. dolari

09.02.2004, 00:00 26

Combinatul de Oteluri Speciale (COS) Targoviste a semnat cu societatea Mechel Trading doua contracte de livrare a produselor siderurgice in valoare de 20,5 milioane de dolari. Mechel Trading, care a deschis si o reprezentanta comerciala in Bucuresti este o filiala a grupului rusesc Conares, care detine combinarul. Contractele se vor derula pe parcursul acestui an.
Actionarul majoritar va furniza si o parte a materiilor prime folosite de combinat, urmand sa furnizeze pe parcursul acestui an materii prime in valoare de 10 milioane de dolari.
Conform conducerii companiei, "cresterea exporturilor combinatului si accesul otelurilor realizate la Targoviste pe pietele selecte din lume" sunt elemente ale strategiei actionarului majoritar de redresare a activitatii COS. Investitorii rusi detin mai multe combinate siderurgice in Romania, iar preluarea acestora a insemnat extinderea pietelor si cresterea valorica a vanzarilor.
Vanzarile combinatului in primele noua luni ale anului trecut au insumat 95 milioane de dolari, la fel ca pe intreg parcursul anului 2002. Desi vanzarile au crescut combinatul a continuat sa lucreze in pierdere in primele noua luni ale anului trecut, cand a inregistrat pierderi de 295 miliarde de lei (9 milioane de dolari). Rezultatele preliminate ale combinatului pe 2003 vor fi publicate pe 13 februarie. Conares a puns anul trecut la dispozitia combinatului fonduri in valoare de peste 36 milioane dolari pentru achitarea datoriilor catre furnizorii de utilitati, a celor aferente asigurarilor de sanatate, ca si pentru investitii si asigurarea capitalului de lucru. De asemenea, actionarul majoritar va investi la producatorul de oteluri speciale, intr-un interval de cinci ani, 21,1 milioane de dolari pentru modernizarea echipamentelor, introducerea de noi tehnologii, in marketing, IT si protectia mediului.
Grupul rus Conares detine 79% din actiunile combinatului, cel mai important minoritari fiind SIF Oltenia cu 15% din actiuni. Combinatul a fost preluat, in luna august 2002, de grupul rusesc, care a achizitionat de la APAPS un pachet de actiuni reprezentind 84% din capitalul social. Valoarea totala a tranzactiei a fost de  de circa 35 de milioane de dolari. Grupul rus mai controleaza si combinatul Industria Sarmei Campia Turzii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO