Companii

Rus: Obiectivul meu este de a aduce companiile din Ministerul Transporturilor pe profit

Rus: Obiectivul meu este de a aduce companiile din...

Autor: Ioan Dornescu

22.07.2014, 14:32 325
 

"Obiectivul meu este de a aduce fiecare companie din Ministerul Transporturilor pe profit, dat fiind faptul că extrem de multe dintre ele sunt pe pierderi, lucru anormal cu dotările pe care unele le au - multe nu le au şi trebuie îmbunătăţite -, şi este anormal în contextul economic actual. (...) Într-o piaţă concurenţială este extrem de complicat să exişti câtă vreme nu funcţionezi pe profit", a afirmat marţi Rus, în cadrul unei scurte declaraţii de presă susţinută la Aeroportul Otopeni.

Oficialul a avut întâlniri cu reprezentanţii Aeroclubului Român, Autorităţii Aeronautice Române şi Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, în cadrul unui program de vizite care vizează toate companiile din subordinea instituţiei.

În subordinea Ministerului Transporturilor funcţionează şi CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Metrorex, Tarom, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, Autoritatea Navală Română.

Printre cele mai importante companii cu pierderi la nivelul anului trecut se numără CFR Marfã (-262,9 milioane lei), Tarom (-130,1 milioane lei) sau Metrorex (-64,4 milioane lei). CFR Călători, care nu a raportat rezultatele din 2013 la Ministerul Finanţelor, a încheiat anul 2012 cu pierderi de 992,2 milioane lei.

Rus a arătat că adiţional măsurilor interne este nevoie şi de acţiuni suplimentare pentru atragerea de finanţări pe termen mediu şi lung, iar în acest sens a avut deja o serie de discuţii "extrem de solide" cu reprezentanţii BEI, BERD, CE şi FMI.

"Eu experienţă de business am, educaţia pe partea aceasta este una nemţească, mai degrabă. (...) Cred că mă pricep la câte ceva şi voi reuşi împreună cu colegii mei care conduc aceste companii să le punem pe picioare", a afirmat Rus.

Ioan Rus a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj, după care a urmat cariera universitară şi a obţinut titlul de doctor inginer, cu specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini.

În perioadele 1993 - 2000, iunie 2004 - mai 2012 şi septembrie 2012 - 25 iunie 2014, el a ocupat funcţiile de director general/ administrator la firma RMB Inter-Auto, partener al Ţiriac Auto şi reprezentant zonal pentru mărcile Ford, Hyundai, Land Rover, Mercedes-Benz şi Mitsubishi.. Rus este şi proprietarul dealerului auto Autosincron din Cluj-Napoca.

Ministrul Transporturilor a spus că a fost stabilită o comisie, condusă de premier, care să "repună în viaţă", în condiţii funcţionale, OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă la companiile publice.

Rus a adăugat că Ministerul Transporturilor are cele mai multe companii care trebuie aduse în situaţia de a avea un management performant, care să înţeleagă şi să susţină exigenţele specifice unei economii de piaţă.

În mandatul predecesorului său la conducerea ministerului, Dan Şova, au fost schimbaţi managerii privaţi ai mai multor companii din subordinea instituţiei.

Astfel, în intervalul martie - iunie au fost dispuse schimbări de managementul unor entităţi precum CFR Marfă, CFR SA, Aeroporturi Bucureşti, Tarom, ROMATSA, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Autoritatea Rutieră Română sau Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO