Companii

Rulmenti Barlad recurge la somaj tehnic prin rotatie pana in septembrie

Rulmenti Barlad recurge la somaj tehnic prin rotatie pana in septembrie
29.06.2009, 18:55 108

Producatorul vasluian Rulmenti Barlad (URB), detinut de grupul turc Kombassan, recurge la un sistem de rulaj al angajatilor pe perioada determinata pentru a nu continua programul de disponibilizari, prin care a taiat 800 de locuri de munca in luna aprilie.

Compania are in prezent 2.050 de angajati, din care o parte se afla in somaj tehnic.
"Pana in septembrie - octombrie vom lucra cu o parte din angajati in somaj tehnic, prin rotatie, iar in luna iulie nu lucram deloc vinerea. Hotaram in fiecare luna, in functie de comenzi, cum vom lucra luna urmatoare", a declarat Corneliu Pricope, director general adjunct al Rulmenti Barlad.
El a explicat ca aceasta strategie a fost adoptata pentru a putea gestiona mai bine volumul comenzilor, care variaza, si termenele de realizare, fara ca firma sa fie nevoita sa renunte la mai multi angajati. In aprilie compania a concediat 800 de angajati, care au primit 12 salarii compensatorii. "Acum avem ca obiectiv sa pastram toti angajatii, pentru ca oamenii sunt cea mai importanta resursa, iar specializarea in mecanica fina nu este usor de gasit in piata muncii", a spus Pricope.
Potrivit reprezentantilor companiei, in prezent volumul comenzilor se situeaza cu 25% sub necesarul de productie care ar solicita chemarea tuturor angajatilor la lucru. URB realizeaza rulmenti industriali pentru cai ferate sau instalatii miniere si exporta 85% din productie. "Comenzile au scazut de la fiecare client. Cel mai mult se vede scaderea in Orientul Indepartat, in Thailanda sau Singapore. Urmeaza India, care a mai revenit in ultima perioada", a spus Pricope. El a adaugat ca cea mai mare reducere a cererii de rulmenti pentru automobile se inregistreaza in SUA, unde comenzile pentru aceste produse s-au diminuat cu 70%.
Pentru 2009 URB a estimat afaceri in scadere cu 30% fata de 2008, vanzarile companiei urmand sa scada la 49 mil. euro de la 74 mil. euro. Potrivit situatiei curente, pentru primul semestru volumul productiei realizate este la 65% din cantitatea produsa in aceeasi perioada din 2008, iar vanzarile sunt la circa 60% din valoarea inregistrata in primul semestru din anul trecut.
"Situatia urmeaza sa se stabilizeze in SUA si Europa incepand cu ultimul trimestru. Deocamdata nu vedem un plus de activitate, mai ales ca toate companiile intra in perioada de vacanta", a spus Pricope.
Compania a finalizat proiectele de investitii, in valoare de un milion de euro, demarate in cursul anului trecut, iar in prezent lucreaza pentru atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte de dezvoltare.
Reprezentantii URB au precizat ca urmeaza sa aplice pentru atragerea de fonduri europene pentru proiecte ce insumeaza 4 mil. euro.
"Ne referim aici la fonduri pentru departamentul de cercetare - dezvoltare, pentru modernizarea unor masini si pentru dezvoltarea generala a capacitatilor de productie si extindere de gama de produse", a spus Pricope.
Compania a produs anul trecut in Romania 11.500 de tone de rulmenti, din care 57% au avut ca destinatie clienti din Europa, in special din Belgia si Germania. Potrivit datelor URB, Romania a exportat anul trecut 26.400 de tone de rulmenti, in timp ce importurile au ajuns la 6.400 de tone, fiind in principal rulmenti de inalta precizie si rulmenti dintr-o gama de pret de buget, produsi in Asia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO