Companii

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: România vrea să atragă până în 2020 un total de 30 mld.euro din fonduri europene, respectiv 70% din totalul disponibil în exerciţiul actual

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: România...

Autor: Georgiana Mihalache

03.04.2018, 18:00 340

România vrea să atragă până în 2020 un total de 30 miliarde euro din fondurile europene alocate în exerciţiul actual, respectiv 70% din cele 43 de miliarde euro disponibile, a declarat Rovana Plumb, ministru, Ministerul Fondurilor Europene la conferinţa ZF Investiţi în România!, eveniment organizat de Ziarul Financiar, în parteneriat cu BCR, Deloitte, NNDKP, platforma de investiţii ROCA, ANA Hotels şi Terapia. 

”Avem 42,3 mld. euro, sumă împărţită pe cei doi piloni, politica de coeziune, unde avem 23 mld euro, şi politica agricolă comună, unde avem 8,1 mld euro şi 11,2 mld euro sunt plăţile directe către fermieri”.

Ministrul a adăugat că, pe baza scenariilor, în 2023 vom atinge obiectivul de 100%. ” Până în 2020 vrem să aducem 30 mld. euro, adică 73% din total”.

Rovana Plumb a mai spus că din scenariile guvernului, PIB-ul real cumulat la sfârşitul anului 2015 a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost fără fondurile europene şi s-a înregistrat o creştere semnificativă a nivelului remuneraţiei medii pe salariat, de 29,9% cumulat în perioada 2008-2015.  În plus, volumul exporturilor de bunuri şi servicii a fost cu 3,6% mai mare decât ar fi fost fără fonduri. Importurile au crescut cu 17,2% pentru că am avut fonduri europene.

”Productivitatea muncii este cu 4% mai mare tot datorită acestor fonduri ”

Potrivit ministrului, în primele două luni ale acestui an investiţiile au crescut cu 441% faţă de aceeaşi perioadă din  2017.

”Într-un deceniu pe care UE i l-a oferit, în România au intrat 47 mld. euro. Numai în exerciţiul financiar din 2014 au intrat aproape 10 mld. euro pe toate programele pe care le avem în derulare, politică de coeziune şi politică agricolă comună”.

Daca în exerciţiul financiar anterior, obiectivele erau microintreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, anul acesta au intrat în circuit şi companiile mari.”Am lansat un apel pentru companiile mari pentru a putea face cursuri de formare la nivelul managementului, avem 15 mil. euro.”.

Rovana Plumb a precizat că pe viitorul exerciţiu financiar România va beneficia de aceeaşi alocare pe politica de coeziune, cu un input mai mare pe instrumentele financiare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO