Companii

RomTelecom a revenit pe profit anul trecut desi a incasat mai putin

27.02.2004, 00:00 18

Operatorul de comunicatii RomTelecom a reusit sa revina pe profit, desi veniturile sunt in scadere. Rezultatele ar fi fost si mai bune, daca divizia de telefonie mobila, Cosmorom, nu ar fi mers constant in jos.
RomTelecom a obtinut anul trecut un profit net de 45,6 milioane de euro, fata de pierderile de 65,9 milioane de euro inregistrate in 2002, ceea ce corespunde unei cresteri de 169%, a anuntat actionarul majoritar, grupul elen OTE.
Principala explicatie a revenirii la profitabilitate o constituie scaderea cheltuielilor cu personalul. RomTelecom a desfasurat anul trecut unul dintre cele mai ambitioase programe de reducere a numarului de angajati: 6.700 de salariati au fost disponibilizati. OTE a solicitat conducerii RomTelecom sa aduca productivitatea acestui operator la standardele europene din sector.
Pe de alta parte,veniturile operationale ale companiei au scazut in 2003 cu 16,8% coborand la 797 milioane de euro, fata de cele 958,7 milioane de euro in 2002.
Una dintre cauzele scaderii veniturilor este, in viziunea OTE, "diminuarea tarifelor in termeni reali", chiar daca acestea sunt exprimate, din octombrie anul trecut, in euro. OTE invoca in acest sens serioasele fluctuatii valutare.
RomTelecom este angajat de mai multa vreme intr-un razboi de uzura cu autoritatea de reglementare a comunicatiilor (ANRC) care i-a refuzat in cateva randuri cererile de majorare a tarifelor.
De asemenea, dupa liberalizarea pietei de telefonie de la 1 ianuarie 2003, RomTelecom este concurat puternic de noi operatori pe segmentul convorbirilor internationale, mai ales bazate pe Internet, solutie care permite tarife scazute. OTE admite ca anul trecut veniturile din traficul international au scazut puternic dar afirma ca tendinta a fost stopata in ultimele luni. Diminuarea veniturilor a mai fost generata de reducerea traficului de la telefonul fix la cel mobil si de tarifele la interconectarea cu alti operatori, mai declara actionarul grec.
OTE admite ca in acest an RomTelecom va fi supus unei intensificari a concurentei celorlalti operatori pe piata telefoniei fixe si promite reducerea impactului prin lansarea de noi produse si servicii.
In privinta EBITDA, RomTelecom a inregistrat o crestere de 2,9%, de la 210 milioane de euro ( 2002), la 216 milioane de euro anul trecut.
Numarul de linii telefonice instalate de companie a crescut in 2003 cu 3,1% atingand la finalul lui 2003 nivelul de 4.235.000.



Cosmorom, in corzi
Daca rezultatele RomTelecom sunt bune pe ansamblu, situatia diviziei de telefonie mobila, Cosmorom, nu aduce prea multe bucurii actionariatului elen.
"Cosmorom se confrunta cu dificultati finaciare si a depasi scadenta unor plati catre principalul sau furnizor de echipamente", afirma OTE. Datoriile Cosmorom catre furnizorul sau de echipamente Intracom au depasit 100 de milioane de dolari. Actionarul grec a reiterat ca nu va mai face nici un fel de investitii in Cosmorom.
In ultimul trimestrul din 2003 Cosmorom a avut pierderi nete de 6,9 milioane de euro, in vreme ce veniturile operationale au fost de 1,8 milioane de euro, reiese din bilantul OTE.
Numarul de clienti Cosmorom s-a redus, in 2003, cu 17,8%, ajungand la 81.630 de persoane. Dintre acestea, 30.596 sunt abonati, iar 51.034 cu cartele preplatite. Cosmorom detine astfel doar ceva mai mult de 1% din dinamica piata autohtona a telefoniei mobile.
Pentru a rezolva in sfarsit situatia Cosmorom, Consiliul de administratie al RomTelecom a ales, recent, gigantul financiar Citigroup pentru a acorda consultanta in privinta viitorului acestui operator de telefonie mobila.
Citigroup ar urma sa prezinte un raport in acest sens in urmatoarele doua luni.
Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a afirmat ca doi operatori de telecomunicatii si un fond de investitii sunt interesati sa preia Cosmorom. Nica este de parere ca valoarea RomTelecom, operator la care statul roman detine peste 40% din actiuni, ar scadea semnificativ in cazul inchiderii diviziei Cosmorom.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO