Companii

Romstal si-a redus personalul cu 28% anul trecut

29.01.2009, 17:45 63

Compania Romstal din Bucuresti, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de distributie de materiale de constructii, a disponibilizat 150 de angajati la sfarsitul anului trecut, in timp ce alti 100 de salariati au parasit voluntar compania in ultimul trimestru din 2008, posturile ramase astfel vacante nefiind ulterior acoperite.

"Din cauza scaderii pietei constructiilor, am fost nevoiti sa disponibilizam 150 de persoane in luna noiembrie a anului trecut. Totodata, au mai fost inca 100 de plecari naturale. Angajatii care au fost concediati au primit trei salarii compensatorii, iar cei care ne-au solicitat au putut beneficia si de servicii de consiliere", spune Valentin Bestea, directorul de resurse umane al Romstal.
Grupul Romstal, infiintat in anul 1994 si detinut de Enrico Perini, este prezent in Romania, Italia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova si Rusia.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, grupul avea 3.300 de angajati si o cifra de afaceri estimata la 650 mil. euro.
Pana sa recurga la disponibilizarile din ultimele luni ale lui 2008, costurile cu salariile angajatilor companiei se ridicau in medie la 1,7 mil. euro lunar, potrivit unor informatii anterioare furnizate de Valentin Bestea. Astfel, dupa reducerea numarului de angajati, costul mediu lunar cu salariile ar putea sa scada cu 300.000 de euro
Reducerile de personal operate de Romstal in ultimul trimestru al lui 2008 nu sunt singurele inregistrate anul trecut, insa pana in trimestrul al treilea cele 200 de contracte de munca incheiate au fost la solicitarea angajatului, potrivit directorului de resurse umane al companiei.
Astfel, daca la inceputul anului 2008 compania avea peste 1.600 de angajati, la finalul anului trecut grupul a raportat un efectiv de 1.150 de oameni. Valentin Bestea spune insa ca pentru 2009 nu mai sunt planificate alte concedieri.
"Nu ne propunem nici sa angajam, nici sa disponibilizam oameni in acest an. De asemenea, am decis ca nu vom mai mari salariile in primele sase luni ale acestui an", spune Bestea. Romstal nu este singurul jucator de pe piata de distributie de materiale de constructii care a anuntat disponibilizari in ultima perioada.
Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de placi ceramice de pe piata locala, va inchide in 2009 sase din cele 29 de magazine ale retelei, urmand sa renunte la circa 100 de angajati din cauza reducerii consumului de placi ceramice, dar si pentru ca nu a reusit sa se impuna in regiunea de vest a tarii.
De asemenea, distribuitorul sibian Ambient, controlat de omul de afaceri Ioan Ciolan, si-a redus personalul cu 8% la sfarsitul lui 2008, restructurand 248 de posturi. Si omul de afaceri Cezar Rapotan, care detine distribuitorul Arabesque, a anuntat concedieri, primul program de disponibilizari afectand 100 de oameni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO