Companii

Romprest Service se pregateste de achizitii de peste 10 mil. euro, dupa intrarea fondului 3i in actionariat

Romprest Service se pregateste de achizitii de peste 10 mil. euro, dupa intrarea fondului 3i in actionariat

Unul dintre principalii clienti ai Romprest este aeroportul Henri Coanda

20.07.2007, 19:32 84

Romprest Service, companie la care fondul de investitii 3i, unul dintre cei mari jucatori mondiali din domeniu, a preluat recent 30% din titluri, are in vedere achizitii de peste 10 mil. euro in urmatoarea perioada.
"Politica noastra este sa ne consolidam si sa crestem in Romania, sa valorificam boom-ul prin care piata urmeaza sa treaca. Cresterea noastra va fi atat una organica cat si prin achizitii. Avem pus deoparte un buget de achizitii semnificativ de peste 10 mil. euro. Investitia pe care 3i a facut-o a fost pentru cresterea potentialului nostru de investitii", a spus Florin Bolchis, vicepresedinte al Romprest Service. El a precizat ca Romprest, unul dintre principalii jucatori pe piata de facility management, se uita la companiile care au capacitatea de a absorbi capital si de a profita de oportunitatile de crestere.
"Anul acesta si urmatorul targetam companiile cu o prezenta solida si cu un portofoliu similar", a mai spus Bolchis.
In prezent, Romprest are peste 2.800 de angajati, insa in urmatorii ani, datorita planurilor de extindere, compania ar putea ajunge la peste 5.000 de oameni.
Romprest are in momentul de fata trei divizii: de curatenie si servicii aeroportuare, de salubritate si de drumuri, intretinere si reparatii, dar si o subsidiara, Romprest Security. Compania asigura servicii integrate pe piata de facility management. Facility management se refera la toate activitatile necesare pentru mentinerea curateniei si intretinerii unei cladiri, complex comercial sau industrial din momentul construirii, si dupa darea in folosinta.
"Piata de facility management este inca intr-o faza destul de incipienta. In acest moment, estimam ca valoarea acesteia este de aproximativ 100-150 mil. euro , si are un ritm de crestere de peste 20-25% in 2007. Avansul urmeaza sa fie considerabil mai mare datorita parcurilor industriale si comerciale mari, mall-uri care vor fi date in folosinta abia in anii urmatori", a mai spus Florin Bolchis.
Potrivit lui Bolchis, dezvoltarea acestei piete trebuie privita din doua perspective. In primul rand, prin prisma segmentului de real estate, de care depinde intr-o foarte mare masura, si care este in plina dezvoltare, dar si prin posibilitatile pe care le ofera outsourcing-ul, abia la inceput. "Trebuie de asemenea sa ne uitam si la raportul dintre sectorul public si cel privat care apeleaza la aceste servicii. Piata de servicii integrate va accelera enorm din 2009-2010, cand ar putea atinge jumatate de miliard de euro", a mai spus Bolchis. In aceste conditii, focusul companiei il reprezinta sectorul privat, cu toate ca in prezent nu este la fel de bine dezvoltat precum cel public.
"Foarte multi dezvoltatori si foarte multe companii mari au preferat de-a lungul timpului sa tina astfel de servicii in-house. Incet-incet insa acestia realizeaza ca externalizarea catre companiile de profil adauga acelor afaceri un plus de valoare foarte mare. Pe langa acestea si marile banci au inceput sa externalizeze acest tip de servicii", a precizat reprezentantul Romprest.
O alta caracteristica a pietei o reprezinta fragmentarea, existand foarte multe firme de dimensiuni mici, si doar doua-trei cu o activitate semnificativa.
"Cele mici nu vor putea la un moment dat face fata. In piata deja s-a dat tonul la consolidare. Bucurestiul este indiscutabil motorul cresterii. 70% din piata este generata de Capitala, alti poli importanti fiind reprezentati de municipiile mari", spune Bolchis.
In acest an compania estimeaza o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro, in crestere cu 25%, comparativ cu nivelul de peste 16 mil. euro raportat in 2006.
In urmatorii trei ani, Romprest vizeaza afaceri de circa 50 mil. euro, cu un ritm de crestere superior celui de 25%.


Romprest in cifre

Fondul de investitii 3i detine 30% din actiunile companiei.
Cu o luna inainte de deal-ul cu 3i, Cristi Borcea, directorul executiv al Clubului de Fotbal Dinamo, a iesit din afacere, vanzand 20% din actiuni fondului Detaco, care ulterior a cedat 30% catre 3i.
Compania si-a bugetat o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro in acest an.
Are peste 2.800 de angajati in prezent si vrea sa ajunga la 5.000 de persoane in urmatorii ani.
Activeaza pe o piata cu un ritm de crestere de 20-25% anual, evaluata la peste 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO