Companii

Rompetrol vrea sa concureze Petrom si la Bursa de Valori

25.11.2003, 00:00 18

Omul de afaceri Dinu Patriciu intentioneaza sa listeze actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol, la Bursa de Valori inca de la inceputul anului viitor, afirma surse apropiate companiei.
Rompetrol Rafinare (Petromidia) este listata in prezent pe Bursa Electronica Rasdaq, actiunile fiind suspendate de la tranzactionare de doua saptamani datorita modificarilor aduse capitalului social al companiei.
 Desi actiunile ar trebui sa intre la tranzactionare astazi, este foarte posibil ca acest lucru sa nu mai aiba loc si societatea sa fie introdusa la cota Bursei de Valori din luna ianuarie a anului viitor.
"Exista intentia ca Petromidia sa fie listata la Bursa de Valori inca de la 1 ianuarie, insa formalitatile ar putea sa decaleze putin acest termen", spun sursele citate.
Dinu Patriciu afirma ca varianta listarii Rompetrol Rafinare la Bursa de Valori este luata in calcul dar ca hotararea definitiva nu a fost inca luata.
"Deocamdata avem mandat de la actionari sa efectuam doua modificari asupra capitalului social: o majorare de peste 50 de milioane de dolari aferenta contractului de privatizare si splitarea valorii nominale a actiunilor la 1.000 de lei. Dupa ce vom opera aceste modificari ne vom gandi si la listarea la Bursa: au existat discutii in acest sens, dar hotararea nu este luata", a declarat Dinu Patriciu pentru Ziarul Financiar.
Patriciu intentioneaza de mai mult timp sa listeze Rompetrol Rafinare la Bursa de Valori, unde este prezenta deja o companie a grupului - Rompetrol Well Services.
In afara de Petromidia, pe Rasdaq este listata si Rompetrol SA, societatea care detinea pana anul trecut rafinaria Vega.
Analistii de pe piata de capital se asteapta ca anul viitor, odata listate la Bursa de Valori, companiile Rompetrol Rafinare, Rompetrol SA si Rompetrol Well Services sa fuzioneze.
Fuziunea va avea ca scop crearea unei companii reprezentantive pentru grup, care sa poata atrage finantare atat de pe piata interna cat si de pe cea externa.
Grupul Rompetrol a ajuns deja la vanzari anuale de peste 1 miliard de dolari si vrea sa concureze Petrom (care deruleaza afaceri de peste 2 mld.$) pe piata interna. De asemenea, grupul vrea sa inceapa si expansiunea regionala.
Pentru a atinge aceste obiective, Rompetrol are nevoie de finantare atat pentru investitii cat si pentru capital de lucru, iar oficialii companiei au anuntat de mai multe ori ca se gandesc sa atraga bani, atat prin emisiunea de actiuni cat si de obligatiuni.
Demersurile pentru fuzionarea societatilor au fost ingreunate pana in prezent datorita situatiei incerte a datoriilor istorice ale Petromidia si gajului pe care il avea Autoritatea pentru Privatizare asupra actiunilor companiei. Gajul va fi ridicat insa la sfarsitul acestui an, dupa majorarea de capital de 50 de milioane de dolari, iar datoriile si penalitatile restante de 603 milioane de dolari catre stat vor fi transformate in obligatiuni.
Rompetrol Rafinare a inceput astfel sa se pregateasca de fuziune, urmand sa isi reduca prin splitare valoarea nominala a actiunilor la 1.000 de lei (la fel ca Rompetrol SA si Rompetrol Well Services), de la 214.220 lei in prezent. Splitarea va fi efectuata dupa Adunarea Generala a Actionarilor Petromidia din  5 decembrie.
 Ultima cotatie a Rompetrol Rafinare pe Rasdaq a fost de 75.000 lei (pe 11 noiembrie 2003, inainte de suspendare). Actiunile au crescut cu 50% in ultima saptamana de tranzactionare, atat datorita informatiilor privind transformarea datoriilor istorice catre stat in obligatiuni cat si celor privind inceputul demersurilor pentru splitare.
In urma cresterii actiunilor, valoarea bursiera a companiei a crescut de la 95 de milioane de dolari la 140 de milioane de dolari.
.In prezent, actiunile Rompetrol SA (Vega) sunt cotate pe Rasdaq la 500- 510 lei  de lei, adica jumatate din valoarea nominala. Brokerii se asteapta astfel ca, in cazul unei splitari pana la o valoare nominala de 1.000 de lei si la Rompetrol Rafinare, pretul sa ajunga la acelasi raport fata de valoarea nominala. Pretul  corespunde cu o cotatie de 110.000 lei/actiune in prezent sau peste 500 de lei dupa splitare.
Actiunile Petrom, listate la Bursa de Valori, se tranzactioneaza la un pret (1.480 - 1.490 de lei), mai mare decat valoarea nominala de 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO