Companii

Rompetrol a continuat tăierile de costuri în prima parte a acestui an. Câţi angajaţi au plecat de la începutul lui 2012

Rompetrol a continuat tăierile de costuri în prima parte a acestui an. Câţi angajaţi au plecat de la începutul lui 2012

Autor: Roxana Petrescu

26.05.2012, 10:59 1005

Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petro­lieră locală, a mers mai departe cu tăierile de costuri în prima parte a acestui an, peste 100 de oameni părăsind structurile grupului de la începutul lui 2012. Încă de la finalul lui 2011 reprezentanţii Rompetrol au anunţat că vor continua politica de dimi­nuare a cheltuielilor, anul acesta urmând a fi realizate economii de circa 100 de milioane de dolari.

"La finalul anului 2011, grupul avea 7.418 angajaţi, din care 1.088 la Rompetrol Rafi­nare (rafinăria Petromidia Năvodari şi rafi­năria Vega Ploieşti). În prezent, grupul Rom­petrol are 7.314 angajaţi, dintre care 977 la Rompetrol Rafinare", au precizat reprezentanţii Rompetrol.
Grupul dezvoltat de omul de afaceri Dinu Patriciu a fost preluat în două tranşe de către compania kazahă de stat KazMunaiGaz, prima vizând 75% din acţiuni în vara anului 2007. Cea de-a doua a fost realizată în 2009, kazahii ajungând astfel la o deţinere de 100%. De când au venit, kazahii au pierdut numai cu Rompetrol Rafinare (Petromidia) peste 665 de milioane de euro, deşi au investit de la venirea lor în România mai bine de 4 miliarde de dolari, sumă care include şi preţul achiziţiei. Doar anul trecut rafinăria de la malul mării a înregistrat pierderi de 170 de milioane de euro. Afacerile companiei au crescut însă cu 43% în 2011, până la 10,2 mld. lei (2,4 mld. euro).

Dacă în 2007, potrivit datelor disponibile pe site-ul Rompetrol, grupul avea 8.000 de an­gajaţi, în 2009, când KazMunaiGaz a devenit unicul acţionar, compania deja ajun­sese la 9.600 de angajaţi. Azi Rom­pe­trol are cu aproape 2.300 de oameni mai puţin faţă de 2009.

"Grupul Rompetrol are o evoluţie dinamică în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, care este în acord cu strategia de dezvoltare şi de consolidare a operaţiunilor din diverse zone de activitate", explică re­pre­zentanţii Rompetrol fluctuaţia numă­ru­lui de angajaţi.

Principala investiţie pe care au făcut-o ka­zahii de la venirea lor a fost creşterea capa­cităţii de rafinare de la Petromidia, de la 3,8 milioane de tone pe an la 5 milioane de tone pe an. Investiţia este finalizată într-un context de piaţă foarte delicat în care cere­rea de produse petroliere a scăzut din cauza condiţiilor economice. De altfel, compania a anunţat recent că va trebui să-şi întărească prezenţa pe partea de retail în zona Mării Negre şi în special în pieţe neafec­tate de scădere, aşa cum este cazul Turciei, pentru a putea exploata surplusul de producţie.

De la începutul acestei săptămâni conducerea de la Astana a KazMunaiGaz a realizat mai multe schimbări de mana­ge­ment în cadrul Rompetrol. Astfel, Zhanat Tussup­bekov, 35 de ani, l-a înlocuit din funcţie pe Saduokhas Meraliyev, adus la con­ducerea grupului petrolier în vara anului 2009, imediat după ce compania kazahă de stat KazMunaiGaz a preluat controlul total asupra businessului dezvoltat de Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO