Companii

Romgaz: Iarna grea aduce un profit la trei luni cat jumatatea celui dintr-un an

Romgaz: Iarna grea aduce un profit la trei luni cat jumatatea celui dintr-un an
19.05.2008, 19:35 32

Producatorul de gaze Romgaz Medias a inregistrat in primele trei luni ale anului un profit net de 274,5 milioane de lei (74,4 milioane de euro), in crestere cu 95,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand compania a inregistrat un profit net de 140,65 milioane de lei (41,6 milioane de euro).
Iarna grea a dus la o crestere a cantitatilor de gaze livrate si i-a adus celui mai mare producator de gaze local rezultate peste asteptarile initiale aferente acestei perioade. Rezultatul reprezinta peste jumatate din tot castigul net de 509,5 milioane de lei (152,5 milioane de euro) raportat anul trecut.
"Cresterea inregistrata in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului 2007, se datoreaza in principal cresterii cantitatilor de gaze naturale livrate atat din productia curenta a perioadei, cat si a celor extrase din depozitele de inmagazinare. Cresterea cantitatilor de gaze naturale livrate se datoreaza temperaturilor mult mai scazute in acest an fata de anul trecut in perioada mentionata", spun reprezentantii companiei. Cifra de afaceri a ajuns in primele trei luni ale anului la un nivel de 1,09 miliarde de lei (295,7 milioane de euro), in crestere cu 23,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cand Romgaz a raportat afaceri de 882,86 milioane de lei (261 de milioane de euro).
"Cantitatile de gaze naturale livrate in primul trimestru al anului au fost mai mari cu 20,7% fata de cele livrate in aceeasi perioada a anului anterior, iar serviciile de inmagazinare au inregistrat o crestere de 134,8%, crestere datorata atat cantitatilor extrase, cat si majorarii tarifului de inmagazinare conform legislatiei in vigoare. Rezultatele inregistrate sunt superioare celor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aferent perioadei ianuarie-martie 2008", mai spun reprezentantii Romgaz.
In acelasi timp, compania este pe cale de a incheia in urmatoarele cateva saptamani acorduri cu companii straine pentru concesionarea de perimetre de explorare de gaze in Polonia si Slovacia, potrivit directorul general adjunct al companiei de stat, Lucian Stancu, citat de Mediafax.
Reprezentantul Romgaz nu a precizat numele companiilor vizate de Romgaz pentru aceste acorduri.
Strategia de dezvoltare a companiei controlata de Ministerul Economiei si Finantelor vizeaza implicarea in productia de gaze sau constructia de depozite de gaze in afara tarii, inclusiv in Asia Centrala.
Romgaz si Petrom sunt singurele companii locale producatoare de gaze naturale care acopera impreuna aproximativ 65% din consumul total de gaze, estimat la circa 17 miliarde de metri cubi anual. Restul consumului este acoperit exclusiv prin importuri de gaze din Rusia, prin intermediul Gazprom.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,27 miliarde de lei (979,5 milioane de euro), in crestere cu 7% fata de rezultatul inregistrat in 2006 in valoare de 3,05 miliarde de lei (866 de milioane de euro).
Profitul net al companiei a ajuns la 509,5 milioane de lei (152,5 milioane de euro), fata de castigul net de 463,7 milioane de lei (131,5 milioane de euro) inregistrat in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO