Companii

Romgaz, 40 mil. euro in uscarea gazelor naturale

26.06.2006, 16:04 57

Societatea Nationala a Gazelor Naturale Romgaz SA are in plan investitii de 40 mil. de euro in 17 statii de uscare a gazelor naturale in judetul Sibiu si judetul Mures.
"Statiile de uscare asigura o calitate foarte buna a gazului livrat. Suntem multumiti de partenerii care au executat lucrarile si probabil ca vom efectua impreuna lucrari si pe viitor", a declarat Dumitru Dobrescu, director de productie al Romgaz, sucursala Medias.
Reprezentantii Romgaz SA estimeaza pentru anul in curs venituri de 3,2 miliarde de lei (peste 900 de milioane de euro), in crestere cu 34%, fata de anul precedent. Profitul estimat pentru acest an se ridica la 540 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul trecut.
Romgaz a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 2,2 miliarde lei (peste 600 de milioane de euro) si prognozeaza pentru acest an cresterea cifrei de afaceri cu 37%, pina la 3 miliarde lei. Romgaz a alocat anul trecut circa 672,4 de milioane lei pentru investitii.
Pentru anul viitor, Romgaz urmareste majorarea capacitatii de extractie cu 2 miliarde de metri cubi, spun oficialii companiei.
Romgaz este principalul producator de gaze din Romania, asigurand peste 6 miliarde de metri cubi de gaze si avand o cota de piata de aproape 40 la suta.
Pe termen scurt si mediu, panurile Romgaz vizeaza atenuarea efectelor provocate de saracirea continua a zacamintelor de gaze naturale. Potrivit datelor Romgaz, productia de gaze naturale este mai mica de la an la an si va continua sa scada atata timp cat nu va fi descoperit un zacamant mai mare.
Romgaz a produs in 2005 circa 6,3 miliarde de metri cubi de gaz natural.
Pentru acest an estimarile conducerii arata o diminuare a productiei cu 300 de milioane de metri cubi. Pe de alta parte, capacitatea de stocare a gazelor naturale se afla in panta ascendenta. Potrivit lui Marcel Piteiu, directorul general adjunct al Romgaz, compania va deveni pe viitor o societate care stocheaza gaze naturale si mai putin o societate de extractie a resurselor.
"In conditiile in care productia de gaze naturale scade si nu vom mai descoperi zacaminte noi semnificative, este probabil sa ne transformam treptat intr-o societate de inmagazinare de gaze naturale.
Dar nu se stie, poate inca mai sunt zacaminte mari, dar nu le-am gasit noi. Daca ne luam dupa date, se observa clar scaderea productiei de gaze naturale, tendinta care va duce, la un moment dat la concluzia aratata", a declarat Marcel Piteiu. Acesta a mai afirmat ca Romgaz isi va mari constant capacitatea de stocare a gazelor naturale
Romgaz exploateaza 151 de zacaminte de gaze naturale, din care 112 din Transilvania si doar 39 din zona extracarpatica.
Pentru acest an, conducerea Romgaz si-a propus sa monteze 48 de sonde noi si sa reactiveze alte 118. Noile sonde vor aduce 292 milioane de metri cubi, in plus pe langa extractia sondelor active. Un pas important va fi deschiderea a trei zacaminte noi la granita cu Ucraina. Compania are 3.400 de sonde si 15 statii de comprimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO