Companii

Romar negociaza parteneriate cu Allianz-Tiriac si Omniasig Addenda

16.05.2005, 19:18 17

Compania furnizoare de servicii medicale Romar intentioneaza sa isi dubleze incasarile anul acesta, in urma extinderii retelei teritoriale, a infiintarii unui spital si a unei maternitati private.

In 2004, Romar a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 6 mil. euro (240 mld. lei), a afirmat Georgeta Serban, directorul general al Romar.

"De la intrarea pe piata, in 2000, am inregistrat o crestere anuala de 300% a veniturilor, in urma extinderii prezentei teritoriale", a declarat reprezentantul Romar.

Investitiile care vor fi realizate in cadrul spitalului si al maternitatii private, ambele localizate in Bucuresti, sunt estimate la 4 milioane de euro. Maternitatea privata va fi inaugurata pana la sfarsitul acestui an, iar spitalul la o data ulterioara, conform lui Serban.

Planurile de extindere ale companiei vizeaza infiintarea unei noi clinici in fiecare trimestru al anului, bugetul de investitii alocat pentru acest demers fiind de aproximativ 3 milioane de euro anul acesta. La sfarsitul anului trecut, compania opera 30 de clinici private in intreaga tara, cel mai recent inaugurate centre fiind la Ploiesti, Galati, Iasi si Constanta.

"Piata serviciilor medicale private va fi potentata de introducerea normelor legii asigurarilor private de sanatate, moment ce va impulsiona puternic afacerile furnizorilor de servicii medicale", a explicat Serban. Romar a incheiat un parteneriat cu Omniasig Addenda, ce vizeaza introducerea pe piata a unui produs comun de asigurare, si se afla in negocieri cu compania Allianz-Tiriac.

Pana in prezent, datorita investiti-ilor foarte mari necesare in acest domeniu, precum si a lipsei spitalelor private, vitale in domeniul asigurarilor private de sanatate, doar trei societati de asigurari si-au anuntat prezenta pe acest segment: Interamerican, Omniasig Addenda si Aviva Asigurari de Viata (in parteneriat cu Medicover).

Costul unui pachet standard de servicii medicale pentru un pacient este estimat de directorul Romar la aproximativ 200 de euro anual, fapt ce determina si potentialul pietei.

Unul din factorii care actioneaza in detrimentul dezvoltarii pietei este implementarea anumitor prevederi in noul Cod fiscal. "Daca pana in prezent sumele aferente asigurarilor private erau deductibile atat pentru angajator, cat si pentru angajat, noile reglementari prevad deductibilitate doar in cazul angajatorilor", a aratat Serban.

In ultima perioada, problemele de lichiditate din sistem au afectat furnizorii de medicamente si consumabile farmaceutice, cauzand intreruperi in fluxurile de numerar ale acestora. "Criza de lichiditate are un impact negativ si asupra furnizorilor Romar, dar speram intr-o remediere a acestor probleme in a doua jumatate a anului", a spus Serban.

Printre clientii Romar se numara Posta Romana, Sidex Galati, OMV-Petrom sau Altex. Numarul de clienti ai serviciilor Romar a fost de aproximativ 500.000 anul trecut.

Valoarea pietei serviciilor medicale private ar putea ajunge la peste 500 de milioane de euro, in urmatorii ani, conform companiilor din piata. Competitorii Romar sunt companiile Medicover, Centrul Medical Unirea sau Medcenter.

Medysistem, reteaua de clinici private detinuta de grupul pan-european de servicii financiare Eureko, a investit in luna decembrie a anului trecut 6,2 milioane euro in spitalul Euroclinic, primul spital privat construit de un investitor strain in Romania. Si Medicover si-a anuntat intentia de a investi intr-un spital privat, proiectul fiind insa intr-o faza incipienta.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO