Companii

Romanii plecati la munca urca traficul TAROM cu 33%

Romanii plecati la munca urca traficul TAROM cu 33%

Sorin Georgescu mizeaza pe cursele spre Spania si Italia

31.10.2007, 19:50 24

TAROM, liderul pietei transporturilor aerine din Romania, a inregistrat in primele noua luni ale anului un trafic cu 33% mai mare, pana la 1,3 milioane de pasageri, potrivit Association of European Airlines (AEA), pe baza noilor curse catre Italia si Spania. Piata aeriana de linie regulata din Romania va avea in acest an un avans de 20%, pana la 360 de milioane de euro, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian.
"Cifra de afaceri inregistrata la noua luni este mai mare, dar nu neaparat proportionala cu numarul de pasageri transportati", a precizat Sorin Georgescu, executive vice president marketing&sales al TAROM.
La sase luni TAROM a raportat o crestere de 25% a veniturilor pe cursele internationale, pana la 110 milioane de euro. Veniturile nu cresc proportional cu numarul de pasageri ca urmare a tendintei de scadere a pretului biletelor. De exemplu, pe destinatia Spania, una dintre principalele piete ale companiei, preturile au scazut in medie cu 8-10%.
"Numai in prima jumatate a anului am observat ca numarul de pasageri transportati catre destinatia Spania a crescut la 85.000 de la circa 36.000 la sase luni anul trecut. Aceasta crestere s-a datorat atat introducerii de noi curse, cat si scaderii preturilor biletelor cu 8-10%", a spus Georgescu. Destinatiile din Spania, precum si cele din Italia au avut un grad de incarcare ridicat, in jur de 80%.
Totodata, gradul mediu de ocupare al companiei, care de cele mai multe ori se traduce in termeni de profitabilitate, a crescut in aceeasi perioada cu 7-8%, pana la 69%. Acest lucru va ajuta compania sa-si atinga profitul bugetat pentru acest an, de 5,4 milioane de euro, dublu fata de anul precedent.
TAROM a avut o scadere brusca a nivelului profitului in 2005, cand castigurile au fost de doar un milion de euro, incercand acum sa recastige terenul pierdut.
Astfel, tinta companiei in acest an este atingerea unui numar de pasageri de 1,6-1,8 milioane, la acest target contribuind si cursele interne.
Zborurile domestice, care asigura cam 20% din numarul total de pasageri transportati, au avut o crestere de 45% in primele sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO