Companii

Romanii care se intorc din Italia urca la 95% gradul de ocupare al avioanelor Carpatair in perioada sarbatorilor

02.12.2009, 23:19 30

Compania aeriana Carpatair, detinuta de omul de afaceri NicolaePetrov, a transportat in primele unsprezece luni ale anului 454.000de pasageri, in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut.

Operatorul aerian asteapta insa in luna decembrie 45.000 deromani, care se intorc din Italia acasa, cu ocazia sarbatorilor deiarna.

"Primele doua saptamani din luna decembrie nu sunt foarteatractive, fiind inaintea sarbatorilor de iarna. Lumea nu isi maiplanifica atat de multe deplasari. Am suplimentat insa capacitateade zbor pentru romanii care se intorc din Italia in tara", adeclarat Paula Ardelean, vicepresident sales al companieiCarpatair.

Compania aeriana a introdus zboruri si in ziua de duminica pe 20si 27 decembrie catre si dinspre destinatiile Venetia, Bergamo,Roma, Verona, Chisinau, Lviv operate de pe hub-ul Timisoara,ajungand astfel de la sase zboruri pe saptamana la la sapte zboruripe fiecare din aceste destinatii.

"Asteptam un grad de incarcare de 95% la zborurile care aducromani din aceste destinatii, adica pe zborurile de intrare intara", a declarat Ardelean. Pentru perioada de varf, 15decembrie-17 ianuarie, care include si zborurile aditionale in ziuade duminica, ea estimeaza 58.000 de pasageri. Paula Ardelean maiprecizeaza ca cererea pentru transportul aerian a inceput sacreasca in luna decembrie, insa desi se inregistreaza un numar maimare de pasageri in aceasta luna comparativ cu lunile de lainceputul anului, scaderea de trafic in acest an de criza nu va ficompensata.

"In sensul de iesire din tara aeronavele vor zbura la un grad deincarcare de 55-60%, adica unul normal pentru situatia din anulacesta, insa diferenta o da sensul de iesire. Prin curseleaditionale introduse crestem capacitatea de operare in aceastaperioada", a mentionat ea.

Suplimentarea zborurilor pe anumite rute in zilele de duminicas-a mai facut si in varful sezonului de vara.

"Suntem practic la a doua incercare de suplimentare a zborurilorpentru a raspunde nevoii crescute de calatorie. Zborurilesuplimentare de duminica vor conecta in principal acele destinatiia caror cerere inregistreaza cresteri semnificative in aceastaperioada din an", a declarat Nicolae Petrov, proprietar si CEO alcompaniei.

Pe perioada sarbatorilor de iarna, toate zborurile Carpatair vorfi operate dupa programul normal, cu exceptia zilelor de 25decembrie si 1 ianuarie 2010, cand zborurile sunt anulate.

2008, primul an cu pierderi

Carpatair, cu hub-ul la Timisoara, a incheiat anul trecut cu ocifra de afaceri de 90,5 milioane de euro si cu o pierdere neta de1,7 milioane de euro, prima pierdere dupa sase ani consecutivi deprofit, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.Rezultatele acestea au venit insa in contextul in care toataindustria aeriana a inceput sa resimta efectele recesiunii de lasfarsitului anului trecut. Compania Carpatair este principalulcompetitor al operatorului de stat Tarom pe piata aeriana de linieregulata, estimata la 400 mil. euro si care nu include curselecompaniilor low-cost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO