Companii

Românii, la baza turismului din Bulgaria. Hotelier din Nisipurile de Aur: ”Circa 30% dintre clienţii noştri cazaţi în hotel acum sunt români”. Hotelierii de pe litoralul bulgăresc au scăzut preţul chiar şi cu 50% pentru a atrage cât mai mulţi turişti străini

Românii, la baza turismului din Bulgaria. Hotelier din...

Autor: Ramona Cornea

07.06.2021, 09:23 401

În Nisipurile de Aur, una dintre cele mai populare staţiuni din Bulgaria, auzi vorbindu-se mai mult româneşte decât bulgăreşte pe timpul verii. Staţiunea este una dintre preferatele turiştilor români, o afirmaţie întărită şi numărul de maşini cu număr de România din zonă, cât şi de hotelierii din staţiune.

”Circa 30% dintre clienţii noştri de acum sunt români. Ei fac rezervările în ultimul moment pentru că autorităţile fac acest coridor verde şi ei aşteaptă până în ultimul moment pentru a veni fără restricţii, fără test de COVID. (…) În top cinci naţionalităţi care vin la noi în hotel sunt românii, polonezii, nemţii, moldovenii şi cehii. Şederea medie a turiştilor români este de 3-4 zile”, a spus Adreana Staneva, commercial director al Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club din Nisipurile de Aur, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pentru jurnaliştii români.

Mira Carell, reprezentant de relaţii publice al hotelului, spune că acum doi-trei ani românii veneau în vacanţe care durau o săptămână sau două, iar acum stau două – trei nopţi.

”Oamenii se tem că se va schimba ceva în acele trei zile, că România se va închide din nou şi de aceea stau doar atât. Sunt puţini cei care mai stau o săptămână sau zece zile, din nefericire pentru noi. Deşi românii şi-au pierdut locurile de muncă, ei încă vor să călătorească şi noi am scăzut preţurile în pandemie”, a declarat ea.

Preţurile hotelului au scăzut 50% în pandemie. Astfel, o cameră în regim de all inclusive în hotel costă, în luna iunie, 150 de euro pentru o şedere de trei nopţi a două persoane, iar în luna iulie preţul pentru trei nopţi ajunge la 300 de euro.

”Anul trecut am avut scăderi foarte mari atât în ceea ce priveşte numărul de turişti, cât şi la nivel de piaţă. Numărul turiştilor a scăzut cu circa 80% şi sperăm ca anul acesta să fie mai bun, în special în ceea ce priveşte turiştii din Bulgaria şi din România, adică pe cei pe care ne-am bazat în ultimii ani”, a adăugat Adreana Staneva.

Înainte de pandemie, hotelul a investit 1 mil. leva, adică peste 500.000 de euro, în capacitatea de cazare şi în produsele şi serviciile pe care le oferă.

”Cifra de afaceri, numărul de turişti, totul a încetinit anul trecut. Anul acesta sperăm la un număr mai mare al turiştilor români. Încă investim mult, în ciuda situaţiei pandemice, am investit 1 mil. leva în hotel anul trecut, înainte de debutul pandemiei, bani care au intrat în produsele şi serviciile noastre”, a explicat directorul comercial al Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club.

Anul trecut, în pandemie, numărul turiştilor care au venit la hotel a scăzut cu 80%.  Înainte de pandemie, hotelul primea circa 30.000 de turişti pe an.

”Anul acesta sperăm la o situaţie mai bună, având în vedere că se vor vaccina mulţi oameni. Am avut 30.000 de turişti înainte de pandemie şi sperăm să ajungem din nou la numărul ăsta în doi ani”, a spus Adreana Staneva.

Numărul de angajaţi ai hotelului s-a dublat în anul 2020, având în vedere că implementare măsurilor de siguranţă şi de curăţenie în pandemie a însemnat şi o nevoie mai mare de personal.

”Avem circa 200 de angajaţi, dublu faţă de anul 2019 pentru că avem nevoie de mai mult personal pentru implementarea măsurilor de siguranţă. Este şi aceasta o problemă mare: nu avem un număr mare de turişti, preţurile sunt cu 50% mai mici, dar avem nevoie de mai mulţi angajaţi pentru că procesul de curăţenie, de dezinfectare necesită mult mai mult personal”, a explicat Staneva.

Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club a fost inaugurat în 2017 şi are o capacitate de cazare de 440 de camere. Anul trecut, circa 15% dintre hotelurile din staţiunea Nisipurile de Aur au fost deschise, după cum au spus reprezentanţii Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club.

Începând cu data de 1 iunie, turiştii români vor putea intra în Bulgaria fără restricţii de călătorie, astfel că bulgarii au eliminat toate condiţiile de intrare în ţară. Pe lângă faptul că Bulgaria a eliminat aceste restricţii, nici la întoarcerea în România nu vor mai exista restricţii, Bulgaria aflându-se pe lista verde. În această perioadă, hotelierii de pe litoralul bulgăresc au scăzut preţul chiar şi cu 50% pentru a atrage cât mai mulţi turişti străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO