Companii

România a urcat pe poziţia 32 la nivel mondial în ceea ce priveşte impozitarea companiilor. Daniel Anghel, PwC: Este efectul transferului contribuţiilor de asigurări la angajaţi, care a diminuat artificial sarcina angajatorilor

România a urcat pe poziţia 32 la nivel mondial în ceea...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2019, 13:14 240

România a urcat, în acest an, pe poziţia 32 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, faţă de locul 49 pe care îl ocupa în 2018, evoluţia datorându-se reducerii de la 40% la 20%, a ratei totale de impozitare pentru o companie medie, după transferul contribuţiilor de asigurări în sarcina angajaţilor.

”Acest salt al României în clasamentul global s-a produs ca urmare a îmbunătăţirii semnificative a unuia dintre indicatori, respectiv cel care măsoară rata totală de impozitare. Este vorba de un efect al transferului contribuţiilor de asigurări de la angajatori la angajaţi care a diminuat artificial sarcina angajatorilor. România este singura ţară din Uniunea Europeană care a mutat aproape integral contribuţiile la angajaţi, dar, aşa cum ştim, angajatorii plătesc şi contribuţiile care le revin angajaţilor. Astfel, în practică, obligaţiile fiscale ale companiei au rămas similare”, declară Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România. 

Conform metodologiei utilizate în cadrul raportului, rata totală de impozitare ia în calcul doar obligaţiile fiscale ale unei companii medii/angajator ca pondere în profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO