Companii

Romania, una din parghiile Lukoil pentru a-si creste valoarea de piata

20.10.2003, 00:00 27

Conducerea grupului petrolier rus LukOil vrea sa majoreze valoarea de piata a acestuia, una din masurile luate fiind cea de optimizare a eficientei activelor din Bulgaria, Serbia si Romania, potrivit reprezentantilor Lukoil.
Boardul directorilor din Lukoil au luat in discutie la finele saptamani trecute la Burgas (Bulgaria) operatiunile internationale downstream (distributia carburantilor prin benzinarii si depozite), precum si proiectele noi menite sa creasca valoarea de piata a Lukoil.
Lukoil detine din 1998 rafinaria Petrotel Ploiesti, una din primele trei ca marime de pe piata romaneasca, si o retea de benzinarii in expansiune rapida, pentru acest an tinta fiind fixata la 200 de unitati. Pana la finele anului viitor, Lukoil vrea sa ajunga la o retea formata din 300 de benzinarii.
In paralel, Lukoil a inceput din acest an un proiect de investitii de modernizare a rafinariei de pe Teleajen, estimat la circa 97 mil. $. Rafinaria ar urma sa intre in productie de anul viitor, cu carburanti Euro 3 si 4, pe lista furnizorilor sai de echipamente pentru rafinarie aflandu-se ExxonMobile, cea mai mare corporatie petroliera din lume, sau Linde Gaz.
In 2002, Lukoil a oprit rafinaria din Ploiesti, cu o capacitate nominala de procesare de 4,7 mil. tone titei pe an si a redus personalul cu 1.000 de angajati.In 2002, Lukoil a realizat pe piata romaneasca o cifra de afaceri de peste 163 milioane dolari prin filiala sa de distributie a carburantilor angro si en detail a€“ Lukoil Downstream, potrivit ultimului bilant depus la Finante.
Dmitry Tarasov, prim-vicepresedintele grupului responsabil cu activitatea de distributie, a precizat ca rolul acestor operatiuni este de a reduce risurile determinate de fluctuatiile preturilor de pe piata petroliera din Rusia.
"Strategia agresiva a LukOil de a se integra pe piata Comunitatii Statelor Independente (CIS) si in alte regiuni din lume a avut ca rezultat cresterea exporturile de titei destinate vinzarii sau rafinariilor LukOil localizate in afara Rusiei", potrivit oficialilor Lukoil.
Pentru acest an, conducerea LukOil estimeaza ca vinzarile de titei si produse petroliere pe plan international vor ajunge la 64 mil. tone, cu 25% peste nivelul de anul trecut. Proiectele de investitii in sectorul extern de retail vor depasi 348 mil. $.
Profitul operational inainte de cheltuielile de amortizare (EBITDA) este estimat pentru 2003 la 250 mil. $, mai mare cu 50 mil. $ fata de anul anterior. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO