Companii

România trebuie să aibă un proiect de ţară, o strategie care să nu fie dependentă de partidul lui X sau Z care vine şi pleacă de la guvernare

Mihai Georgescu, managing director al Kandia Dulce: De multe ori aşteptăm statul să vină să ne dea resurse şi să ne spună cum să facem. Puţine state s-au dezvoltat în acest fel

Mihai Georgescu, managing director al Kandia Dulce: De multe ori aşteptăm statul să vină să ne dea resurse şi să ne spună cum să facem. Puţine state s-au dezvoltat în acest fel

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.11.2014, 00:04 191

Mihai Georgescu, managing director al Kandia Dulce, cel mai mare producător local de ciocolată, consideră că România ar trebui, înainte să-şi propună neapărat o creştere de 3%, 4% sau 5% pe an, să aibă o strategie de creştere constantă şi sustenabilă pe termen lung.

„Părerea mea este că România trebuie să aibă în mod clar un proiect de ţară, să aibă o strategie, care nu trebuie să fie dependentă de partidul lui X sau lui Z care vine şi pleacă de la guvernare, ci trebuie să fie o strategie a ţării, care să surprindă zonele în care România poate să fie competitivă din punct de vedere economic. În mod clar România nu poate să fie competitivă în toate domeniile“, spune managerul, care are o experienţă de peste 20 de ani în industria bunurilor de larg consum şi care conduce un business de 39 mil. euro anul trecut.

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5%“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă- antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României.

Mihai Georgescu consideră că şi Ro­mâ­nia trebuie să-şi pună problema despre cum poate deveni competitivă, aşa cum au făcut şi alte ţări din zonă, şi să identifice zonele din economie în care poate face acest lucru. Toto­dată, managerul spune că România trebuie să dezvolte consumul intern bazat pe producţia locală.

„Sunt câteva elemente pe care nu avem cum să le evităm. Cred că a ne propune să dezvoltăm consumul intern, care să fie susţinut şi de o productivitate mai mare internă nu avem cum să evităm. Orice ţară, orice economie se dezvoltă pe baza dezvoltării consumului intern. Problema este ca acest consum să fie susţinut de producţie şi de productivitate mai mare internă. Trebuie să ne propunem să producem mai mult.“

Kandia Dulce este cel mai mare producător de ciocolată şi deţine una dintre puţinele fabrici mari din acest domeniu din România.

Ciocolata este unul din domeniile care au rămas fără mai multe fabrici în ultimii ani. Chiar şi brandul Poiana, una dintre cele mai vechi mărci de ciocolată româneşti, a ajuns să fie produs în Bulgaria deoarece Mondelez a decis să mute producţia la sud de Dunăre.

Georgescu, care a venit la cârma Kandia Dulce în urmă cu aproximativ un an, consideră că majorarea producţiei interne nu este un lucru uşor de fă­cut, dar că un cumul de ini­ţiative private şi un cadru institu­ţional care să favorizeze acest lucru.

„A produce in­tern este un mix de ini­ţia­tivă particulară care trebuie să fie dominantă şi cu un cadru institu­ţio­nal, generat de către stat, care să favorizeze acest lucru. Cred că se pot identifica modalităţi prin care acest cadru (instituţional - n.red.) să fie mult mai favorabil pentru a dezvolta iniţiative. Numai că toată lumea aşteaptă stimulente“. Managerul consideră că la nivelul managerilor, al oamenilor de afaceri, ar trebui să se renunţe la atitudinea de „oameni asistaţi“, care aşteaptă ca statul să vină cu soluţii şi resurse. „Trebuie să punem şi noi umărul la treabă. (...) De multe ori aşteptăm statul să vină să ne dea resurse şi să ne spună cum să facem. Puţine state s-au dezvoltat în acest fel.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO