Companii

Din România în toată lumea: În ultimii patru ani, companiile româneşti au făcut cel puţin 15 tranzacţii peste hotare, plătind peste 600 de milioane de euro. Afacerile româneşti au preluat firme din Mexic, Germania, Belgia sau Republica Moldova

Din România în toată lumea: În ultimii patru ani,...

Autor: Cristina Roşca

16.08.2021, 07:05 424

Companiile româneşti au făcut cel puţin 15 tranzacţii peste hotare în ultimii patru ani şi au preluat firme din Mexic, Germania, Belgia sau Republica Moldova. Pentru aceste deal-uri, firmele locale au scos din buzunare peste 600 mil. euro, conform estimărilor făcute de ZF pe baza datelor existente.

„Poate cel mai îmbucurător fapt este că avem firme din România care continuă să iasă în afară. Au fost destul de timide până acum“, spunea recent Florin Vasilică, strategy and transactions leader EY România, EY CESA capital & debt advisory leader.

În iulie, operatorul de pariuri Superbet a cumpărat cu 350-400 mil. euro un jucător din top 3 de pe piaţa de profil din Belgia. Aceasta este, conform datelor ZF, cea mai mare tranzacţie făcută de o companie românească peste hotare.

Nu există multe companii româneşti cu apetit pentru tran­zacţii în alte state, cele mai multe afaceri locale pre­ferând să îşi concentreze businessul acasă şi să se dezvolte prin forţe proprii mai degrabă decât prin achiziţii.

Totuşi, în ultimii ani, au început să apară şi companii autohtone, antreprenoriale, dar nu numai, care să facă şi achiziţii, după ce mulţi ani strănii au fost cei care au venit să cumpere firmele locale. Mai mult, apar şi semne timide cum că afacerile dezvoltate în România îşi fac curaj să părăsească „portul“ principal şi astfel încep să cumpere companii de peste hotare. Astfel de exemple sunt încă puţine, dar ele pot marca un început şi o tendinţă viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO