Companii

Romania primeste atributii sporite in organigrama Michelin

03.12.2004, 00:00 213

Filiala din Romania a celui mai mare producator de anvelope din lume, Michelin, a crescut ca importanta si responsabilitati in cadrul grupului francez. Michelin urmeaza exemplul altor mari companii internationale precum Procter & Gamble, General Electric sau Avon, care au ales Romania ca centru regional al operatiunilor.
"Michelin Romania va fi de anul viitor centru regional pentru Croatia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania si Bosnia", a declarat pentru ZF Cristina Hanganu, director de comunicare al Michelin Romania.
Anterior, tarile de care este responabila Romania erau sub "aripa" biroului de la Budapesta al producatorului francez, insa cresterea afacerilor din tarile respective si evolutia companiei Michelin Romania a determinat producatorul francez sa ia aceasta masura. Romania este singura tara din zona balcanica unde grupul francez detine facilitati de productie.
Lista se completeaza
La nivelul acestui an mai multe companii multinationale au decis sa transforme filialele romanesti in centre dedicate operatiunilor regionale. Grupul belgian Carmeuse si-a mutat centrul operatiunilor regionale pe Europa Centrala si de Est in Romania, la Brasov. Aici se afla sediul nou-infiintatei companii Carmeuse Eastern Europe, companie care supervizeaza activitatea filialelor din spatiul fostei Iugoslavii, Bulgaria si Federatia Rusa.
La randul sau, Metro Cash & Carry Romania activeaza ca un centru regional de pregatire pentru dezvoltarea in Europa de Est a operatiunilor grupului german. Filiala din Romania este responsabila de deschiderea in acest an a primului magazin din Republica Moldova, de la Chisinau, iar magazinele din reteaua Metro Cash & Carry Romania reprezinta locul unde sunt pregatiti viitorii angajati ai Metro din Serbia.
Gigantul american General Electric, cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizarii bursiere, conduce de mai multi ani de la Bucuresti operatiunile sale din Europa de Sud-Est.
Un alt grup american din domeniul bunurilor de larg consum, Procter & Gamble, coordoneaza din Romania operatiunile din tarile aflate in zona balcanilor. Procter & Gamble a cumparat in urma cu mai multi ani si o fabrica de detergenti la Timisoara.
Aceeasi este si situatia producatorului de cosmenice Avon, a companiei petroliere Lukoil si a celei din domeniul telecomunicatiilor Alcatel.
Afaceri in crestere
Michelin a intrat pe piata romaneasca in vara anului 2001 prin cumpararea a doua fabrici de anvelope ale grupului Tofan, Silvania Zalau si Victoria Floresti, alaturi de alte active ale grupului. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa cea mai vehiculata suma a fost de 80 de milioane de dolari (aproape 90 de milioane de euro la momentul respectiv), bani incasati de fondul de investitii Nomura International si omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul grupului.
In prezent holdingul Michelin Romania include, pe langa cele doua fabrici de anvelope Victoria Floresti si Silvania Zalau, atelierul de resapare Michelin Romania Retreading, serviciul central de vanzari si distributie, dar si depozite si centre de distributie a pneurilor.
Anul trecut, Michelin Romania SA a realizat, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de aproape 105 milioane de euro. Cea mai mare parte din productia realizata in cadrul celor doua fabrici Michelin din Romania (aproape 70%) este destinata exporturilor. Estimarile oficialilor pentru acest an vizau o crestere a afacerilor de peste 25%.
Dintre concurentii la nivel mondial ai grupului francez, pe piata romaneasca mai detine activitati de productie si grupul german Continental, care a investit peste 120 de milioane de euro intr-o fabrica de anvelope la Timisoara.
Grupul american Goodyear a infiintat la inceputul anului trecut o filiala locala, in timp ce italienii de la Pirelli si japonezii de la Bridgestone sunt prezenti la randul lor in Romania, insa doar cu activitati comerciale, defasurate prin intermediul unor importatori.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO