Companii

Romania deschide integral pietele de energie si gaze pana in 2007

30.10.2003, 00:00 10

Autoritatile romane intentioneaza sa liberalizeze complet pietele de energie electrica si de gaze pana in 2007, an in care Romania spera sa adere la structurile Uniunii Europene.Cu o piata a energiei deschisa la 33% si la gaze in proportie de 30%, Romania este in prezent una dintre tarile candidate cu cel mai ridicat grad de liberalizare.
Totusi, unii analisti au atras atentia ca liberalizarea pietei risca sa intre in coliziune cu privatizarea derulata in cele doua sectoare, precum si asupra unor anomalii existente deja pe piata libera a energiei.
Gradul de liberalizare al unei piete reprezinta ponderea consumatorilor eligibili, de pe piata libera, in consumul total intern inregistrat in anul anterior.Consumatorii eligibili, spre deosebire de cei captivi, pot cumpara energie sau gaze direct de la producator sau furnizor prin negocierea pretului, care in medie coboara cu 15 a€“ 20% fata de pretul pe care-l platesc captivii din retelele de distributie, pret stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul energiei electrice si termice.
Potrivit foii de parcurs in sistemul energetic, deschiderea pietei de gaze la 40% urmeaza sa fie decisa la 40%, la fel ca si la energie. Din 2004, piata de energie va fi liberalizata mai rapid la 55% catre finele anului viitor (fata de 50% la gaze), respectiv 80% la jumatatea lui 2006 (fata de 75% la gaze).
De fapt, directivele Uniunii Europene preseaza asupra acestei deschideri in paralel a pietele nationale de gaze si energie pentru a crea cat mai repede piata unica europeana liberalizata.Istoria liberalizarii pietelor de energie a inceput in Romania in 2000, cu piata de energie electrica, in prima etapa fiind decisa o deschidere pana la 10%. In anul urmator, piata de gaze s-a deschis la 10%, iar cea de energie s-a deschis la 15%.
Piata cu adevarat libera insa, spun specialistii, este cu mult mai mica, adica a acelor consumatori eligibili care si-au schimbat furnizorul fata de situatia cand erau captivi.Pentru a deveni eligibili, consumatorii industriali trebuie sa indeplineasca conditii privind consumul minim, bonitate sau lichiditate, indiferent ca este vorba de piata de gaze sau cea de energie. Pragul de consum minim este in prezent stabilit pentru 4 milioane metri cubi pe an la gaze, respectiv 40 GWh la energie electrica.
Ce castiga eligibilul fata de captiv? Economiile cu achizitia de energie si gaze pentru un mare consumator industrial pot ajunge la aproximativ 2 milioane de dolari pe an, cum este cazul Petromidia.Industrii precum a cimentului, combinatele petrochimice sau siderurgice, rafinarii sau fabrici de materiale de constructii sunt puternic energointensive, ceea ce inseamna ca acest tip de cheltuieli cu utilitatile ocupa o pondere importanta in cheltuielile totale.
Pe de alta parte, Valeriu Binig, fost vicepresedinte al RENEL si actual director de energie si utilitati la Fondul Romano a€“ American de Investitii, apreciaza ca procesul de liberalizare ar trebui inghetat pentru o perioada, in care sa se deruleze o privatizare a zonei de producere de electricitate, ceea ce ar imprima o reala competitie in intregul sector.
Acesta a avertizat ca derularea in paralel a privatizarii si a liberalizarii sistemului energetic poate prinde investitorul intr-o menghina, pentru ca acesta in momentul privatizarii are nevoie in mod firesc de contracte de livrare energie pe termen lung si de majorari de tarife pentru a-si recupera rapid investitia. Liberalizarea treptata a pietei poate afecta aceste aranjamente comerciale pe care mizeaza investitorul pe termen lung.



Eligibilul nu poate negocia cu distributia locala
Dupa reorganizarea Electrica, a doua companie de pe piata romaneasca, la inceputul anului 2002 in opt filiale regionale, in licentele celor opt distributii s-a prevazut ca acestea nu pot negocia livrari de energie cu un consumator declarat eligibil din raza sa teritoriala. Altfel, acesta poate primi energie, insa la pret de captiv. Adica, un consumator industrial declarat eligibil din Bucuresti nu poate cumpara energie de la filiala Electrica Muntenia Sud decat la tariful unic reglementat de ANRE.
Aceasta anomalie a fost sesizata, spun surse din piata, chiar de catre grupul energetic italian Enel, care este in negocieri cu statul pentru preluarea pachetului majoritar la Electrica Banat si Dobrogea.
Masura este una cu caracter temporar, spune ANRE, si in momentul in care va fi decisa ridicarea acesteia, se va face fara discriminare pentru toate cele opt distributii de energie, private sau de stat.
"Masura a fost luata temporar pentru a evita o incrucisare a subventiilor intre consumatorii eligibili si cei captivi. Cand ne vom asigura ca exista o evidenta separata a acestora, masura va fi ridicata fara discriminare pentru toate cele opt distributii de electricitate, de stat sau private. Cred ca masura va fi luata in cursul anuluii viitor", a spus pentru ZF Ion Lungu, presedintele ANRE. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO