Companii

România contribuie cu doar 0,1% la exportul mondial de vin, deşi este în top 15 producători din lume. Franţa vinde de 10 mld. dolari, în timp ce România numai de 35 mil. dolari

România contribuie cu doar 0,1% la exportul mondial de...

Autor: Cristina Roşca

15.01.2022, 13:06 478

♦ Piaţa locală a trimis în 2020, ultimul an pentru care există date publice, vin peste hotare în valoare de doar 35 mil. dolari. Franţa exportă de 10 mld. dolari, fiind lider în domeniu.

România contribuie cu doar 0,1% la exportul mondial de vin, mai exact trimite peste graniţă licori în valoare de 35 milioane de dolari. Aceste valori poziţionează România pe locul 33 în lume în topul exportatorilor de licori ale lui Bacchus, mult în urma altor ţări chiar şi cu producţie de vin mai mică, cum e cazul Republicii Moldova, aflată pe poziţia 21 în lume, cu exporturi de 135 mil. dolari.

Podiumul este format din Franţa, Italia şi Spania, care sunt de altfel şi ţările care ocupă primele trei locuri (chiar dacă în altă ordine) când vine vorba de producţia de vin.

În ceea ce priveşte România, premisele pentru export sunt bune dat fiind că este al şaselea cel mai mare producător de profil din Europa şi al 11-lea din lume în 2021, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Totuşi, din total producţie, exportul reprezintă sub 10%. În acest context, ce rămâne de făcut?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO