Companii

România, Bulgaria şi Polonia au cele mai ieftine bunuri de consum, preţurile fiind la jumătate faţă de media europeană. România are şi cea mai ieftină mâncare din Europa, în timp ce la alcool conduce Bulgaria

România, Bulgaria şi Polonia au cele mai ieftine bunuri...

Autor: Roxana Rosu

22.06.2021, 12:37 578

România, alături de Bulgaria şi Polonia, are cele mai ieftine bunuri de consum, preţurile fiind jumătate faţă de media europeană, în timp ce Danemarca, Irlanda şi Luxembourg sunt cele mai scumpe, cu preţuri mult peste media UE, arată o statistică realizată de Eurostat la nivelul anului trecut.

Astfel, preţurile din România sunt la 55% din media UE, cele din Bulgaria la 56%, iar cele din Polonia la 58%.

În schimb, Danemarca se află la 141% faţă de media europeană, Irlanda şi Luxembourg la 136%, iar Finlanda la 126%.  

La capitolul hoteluri şi restaurante, preţurile din cele mai scumpe ţări au fost de până la trei ori mai mari faţă de cele din cele mai ieftine destinaţii. Preţurile au variat de la 46% din media UE în Bulgaria şi 53% în România până la 154% din medie în Danemarca, 138% în Suedia şi 131% în Finlanda.

La ţigări şi alcool, cele mai mici preţuri sunt înregistrate în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cele mai mari în Irlanda (187% faţă de media UE), Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%). Diferenţele mari de preţ apar ca urmare a taxelor aplicate la aceste produse în ţările membre.

Mâncarea şi băuturile non-alcoolice au cele mai mici preţuri în România (66% din media UE) şi Polonia (68%), Danemarca conducând din nou în topul european, cu cele mai mari preţuri.

La capitolul îmbrăcăminte, diferenţele dintre statele membre nu sunt atât de mari, preţurile variind de la 73% din media UE în Ungaria până la 130% în Danemarca.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO