Companii

România are tot mai multe companii printre liderii regiunii, dar deţinute de străini

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Ioana David

04.09.2014, 00:07 695

Cele 42 de firme din România care au intrat anul acesta în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est realizat de compania de consultanţă Deloitte au realizat venituri cumulate de 43 mld. euro, în creştere cu 10% comparativ cu nivelul de 39 mld. euro din 2013.

O companie localizată în România, Ford, a avut cel mai mare salt de număr de locuri în clasament, 258 de poziţii, în timp ce numărul de companii româneşti nou intrate, şapte, este cel mai ridicat din Europa Centrală şi de Est.

Din cele 42 de companii, doar trei sunt deţinute de acţionari locali, Dedeman (fraţii Pavăl), Oscar Downstream (Alin Niculaie) şi Interagro (Ioan Nicolae), cinci sunt controlate de stat, restul având acţionari străini. 

WikiZF: Profilul companiei Dedeman

„În comparaţie cu peisajul aparent sumbru, auster din regiune, România a avut o performanţă aproape spectaculoasă. (...) Nu e întâmplător pentru că România a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din regiune“, a spus George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

WikiZF: Profilul companiei Oscar Downstream

WikiZF: Profilul companiei Interagro

Şi în continuare managerii aşteaptă un an de creştere economică, aceasta urmând să se reflecte şi în rezultatele companiilor. „Ne aşteptam ca în România să fie creştere economică, care chiar dacă nu ajunge poate la nivelul de anul trecut, dar 2-3%, ceea ce automat va creşte de exemplu cererea la carburanţi. În România penetrarea la maşini este jumătate din media europeană. Este posibil ca cererea de carburanţi să crească odată cu creşterea standardului, cu creşterea PIB-ului“, a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre companiile locale din Top 500, afacerile totale, evoluţia faţă de 2013; poziţia României din punct de vedere al numărului de companii nou intrate în top

- opinia reprezentaţilor Deloitte despre antreprenorii români şi evoluţia macroeconomică a României

- date despre realizarea topului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO