Companii

Romania are cea mai mare prima de casare din Europa, prin cumularea voucherelor

Romania are cea mai mare prima de casare din Europa, prin cumularea voucherelor
13.04.2010, 23:16 59

Sase programe "Rabla" in industria auto europeana au ramas invigoare la finalul primului trimestru din 2010, dupa ce MareaBritanie si Olanda au epuizat fondurile alocate sistemelor desustinere a vanzarilor de automobile noi.

2010 a adus o politica noua pentru fiecare din pietele autoeuropene, astfel ca cea mai mare parte din cele 16 programe "Rabla"ce erau aplicate anul trecut a fost suspendata. Printre cele maiimportante se numara programul german, care presupunea o prima de2.500 de euro pentru casarea unui automobil vechi si care a avut unbuget de 5 mld. de euro, programul din Italia, cu subventii intre1.500 de euro si 5.000 de euro in functie de masina casata si noulautomobil achizitionat, sau Marea Britanie, care a alocat fonduride 400 de milioane de lire sterline.

In Romania programul "Rabla", cu o prima de casare de circa 950de euro, nu a reusit sa reduca cu mult scaderea pietei, care ainregistrat un minus de 55% la finalul lui 2009.

"Producatorii auto europeni au beneficiat de aceste masuri desustinere, intrucat au ajutat la trecerea peste aceasta scadereeconomica. In mod similar, o reducere treptata a acestor scheme desustinere ar elimina un declin brusc al vanzarilor de automobile laoprirea programelor", au declarat reprezentantii AsociatieiConstructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Germania, care a avut anul trecut cel mai amplu program "Rabla"din Europa si care tot in 2009 a devenit cel mai mare importator almarcii Dacia, a vazut in ianuarie si februarie 2010 o scadre deaproape 20% a vanzarilor de masini, dupa ce in 2009 a fostcampioana cresterilor de vanzari (plus 23,2%), urmata de Franta siAustria.

De la jumatatea anului vor ramane active cinci programe, printrecare si cel din Romania. Totodata, Franta reduce prima de casare dela 1 iulie, de la 700 la 500 de euro, iar Spania va epuizafondurile pana la 30 septembrie.

Schema de casare a automobilelor uzate din Romania este unadintre cele mai complexe din cele aplicate la nivel european sisingura unde se pot cumula valorile a pana la trei vouchere.Astfel, prima de casare ajunge la aproape 2.850 de euro, depasindprima de 1.500 - 2.500 de euro din Luxemburg, 2.000 de euro inSpania sau 1.500 de euro din Irlanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO