Companii

România ar putea încasa anual 7-8 mld. euro din turism. Fără infrastructură şi promovare câştigă de trei ori mai puţin

România ar putea încasa anual 7-8 mld. euro din turism....

Autor: Cristina Roşca

21.09.2017, 00:06 476

În prezent turismul contribuie cu doar 1,3% la PIB, respectiv cu 2,3 mld. euro anual, aceasta fiind cea mai mică pondere din Europa. Prin comparaţie, în Bulgaria sau Ungaria ponderea este de 3-4%.

La polul opus, ţări precum Grecia sau Italia au reuşit să îşi dezvolte turismul astfel încât acesta să devină un pilon de bază al economiei, cu o contribuţie anuală de peste 4%, ajungând la peste 10% în cazul Croaţiei, potrivit datelor publicate de World Economic Forum în raportul The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017. Totuşi, în cazul Croaţiei există o dependenţă a economiei de turism, o dependenţă considerată nesănătoasă de economişti. „Diferenţa mare dintre noi şi Bulgaria, spre exem­plu, o reprezintă mo­dul în care au fost făcute pri­va­ti­zările. În cazul lor, multe din­tre hoteluri şi din struc­tu­rile turistice au fost pre­luate de firme din Ger­ma­nia care au reuşit să facă ra­pid investiţii şi apoi să adu­că şi turişti străini. La noi, cea mai mare parte din tran­zacţii au în spate investitori locali fără putere financiară şi fără cunoştinţe reale“, explică economistul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO