Companii

România ar putea atrage o nouă investiţie în industria auto

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Bogdan Alecu

25.03.2013, 00:03 2529

Industria auto locală ar putea atrage o nouă investiţie din partea unei companii germane, o decizie în acest sens urmând a fi adoptată, potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta.

„Zilele trecute, în şedinţa de guvern, pe lista confidenţială pentru că aşa a fost înţelegerea, am aprobat un memorandum de înţelegere cu una dintre cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una dintre cele mai faimoase. Înţelegerea dintre noi este să anunţăm împreună acest lucru“, a spus Ponta la Antena 3, citat de Mediafax.

Întrebat în ce domeniu va investi această companie, premierul a arătat că este vorba de un domeniu „foarte drag“ României, în care lucrează deja doi mari producători importanţi. Întrebat în continuare dacă este vorba de domeniul auto, Ponta a răspuns: „Doamne ajută să putem să dăm împreună această ştire.“ El a precizat că investiţia va fi anunţată imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie în acest sens.

Potrivit unor surse din piaţa auto, nu ar fi vorba despre un constructor auto, ci despre un producător de com­ponente. „Compania este familiarizată cu mediul de afaceri din România“, a declarat sursa citată.

Pe de altă parte, în România deja sunt prezenţi cei mai mari producători de componente germani cum ar fi Continental sau Bosch. Cei de la Continental au investit anul trecut 20 mil. euro într-un centru de cercetare la Timişoara, şi tot anul trecut nemţii au demarat construirea unei noi unităţi de producţie în Parcul Industrial Ghimbav de lângă Braşov, valoarea investiţiei ridicându-se la 40 mil. euro.

În noua fabrică pentru pompe de alimentare şi subansambluri producţia va începe luna viitoare, când numărul salariaţilor va ajunge la 550. Potrivit oficialilor companiei, noua unitate de producţie va livra către fabricile din Europa ale celor mai importanţi producători de automobile.

Ultimul constructor auto interesat de o investiţie în România a fost Mercedes-Benz în urmă cu cinci ani, care a ales însă Ungaria pentru a investi aproape 800 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO