Companii

România află până la sfârşitul anului dacă va lua bani europeni pentru un proiect energetic avangardist de 1 mld. euro. Despre ce este vorba?

România află până la sfârşitul anului dacă va lua bani europeni pentru un proiect energetic avangardist de 1 mld. euro. Despre ce este vorba?

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

30.04.2012, 14:04 1979

România va afla la finele acestui an dacă va primi finanţare europeană pentru un proiect de un miliard de euro dezvoltat de unele dintre cele mai mari companii energetic locale: Romgaz, cel mai mare producator român de gaze naturale, CEN Turceni, cea mai mare termocentrală locală, şi Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale.

Proiectul denumit Getica CCS presupune ca dioxidul de carbon care în mod normal este eliberat în atmosferă de CEN Turceni să fie captat în anumite instalaţii, transportat prin reţelele Transgaz şi îngropat la mari adâncimi într-un depozit de stocare. În total, valoarea proiectului s-ar ridica la un miliard de euro, jumătate din această sumă urmând să fie reprezentată de o finanţare Europeană. Logica unui astfel de proiect vine în contextul în care România şi-a asumat anumite obligaţii privind reducerea emisiilor de CO2 iar Uniunea Europeană s-a angajat într-o luptă dură cu poluarea pe termen lung.

Din acest proiect, dincolo de companiile de stat enumerate mai sus, mai fac parte Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), GeoEcoMar, Ministerul Economiei şi Guvernul. În mai anul trecut, proiectul a fost depus pentru analiză la Banca Europeană de Investiţii.

"Am parcurs cu succes partea de analiză a BEI. În total sunt 15 proiecte înscrise în această competiţie pentru finanţare europeană. Verdictul BEI a fost că proiectul nostru este eligibil pentru finanţare. Decizia finală va fi luată însă la sfârşitul anului şi ea depinde de modul în care România va identifica soluţii pentru cofinanţarea acestui proiect", a explicat Carmencita Constantin, directorul diviziei de energie şi mediu din cadrul ISPE. Practic, BEI a spus că proiectul poate obţine banii europeni, dar că ei vin numai dacă statul român dovedeşte că poate face rost restul banilor pentru a finanţa această investiţie.

"Într-o lună sperăm să putem constitui compania de proiect şi atunci vor putea fi abordaţi oficial şi investitorii. Ceea ce ştim în acest moment este faptul că BERD este interestă de implicarea în acest proiect", a mai precizat reprezentanta ISPE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO