Companii

România a ajuns la 4.800 de prosumatori, mici consumatori de energie care şi-au obţinut independenţa faţă de sistem: piaţa este în creştere, dar există nevoia de aliniere a legislaţiei

Potrivit informaţiilor transmise de Autoritate, cei mai mulţi prosumatori, 1.367, sunt în zona acoperită de Distribuţie Energie Oltenia, compania din portofoliul CEZ, recent preluat de australienii de la MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets).

Potrivit informaţiilor transmise de Autoritate, cei mai mulţi prosumatori, 1.367, sunt în zona acoperită de Distribuţie Energie Oltenia, compania din portofoliul CEZ, recent preluat de australienii de la MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets).

Autor: Roxana Petrescu

30.06.2021, 18:40 1677

♦ Piaţa prosumatorilor este în creştere accelerată, arată datele oficiale transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, dacă la finalul lunii februarie erau numai 1.732 de prosumatori, în două luni, la final de aprilie, numărul celor care şi-au declarat independenţa faţă de sistemul energetic clasic a ajuns la aproape 4.800. Numărul de recordări este estimat să crească, dar sunt câteva lucruri de aliniat pentru ca procesul să meargă mai lin, spun distribuitorii de energie.

„Prosumatorul este «clie­n­tul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, in­clusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este pro­du­cerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse rege­nerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primar㻓, reia ANRE definiţia prosumatorului. Pentru a se încadra în această cate­gorie, instalaţia unui prosumator nu trebuie să fie mai mare de 100 kW, prin programul guvernamental Casa Verde, administrat de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) circa 90% din investiţie fiind acoperită de stat, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

„Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice“, completează ANRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO