Companii

România a ajuns la 4.800 de prosumatori, mici consumatori de energie care şi-au obţinut independenţa faţă de sistem: piaţa este în creştere, dar există nevoia de aliniere a legislaţiei

♦ Piaţa prosumatorilor este în creştere accelerată, arată datele oficiale transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, dacă la finalul lunii februarie erau numai 1.732 de prosumatori, în două luni, la final de aprilie, numărul celor care şi-au declarat independenţa faţă de sistemul energetic clasic a ajuns la aproape 4.800. Numărul de recordări este estimat să crească, dar sunt câteva lucruri de aliniat pentru ca procesul să meargă mai lin, spun distribuitorii de energie.

„Prosumatorul este «clie­n­tul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, in­clusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este pro­du­cerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse rege­nerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primar㻓, reia ANRE definiţia prosumatorului. Pentru a se încadra în această cate­gorie, instalaţia unui prosumator nu trebuie să fie mai mare de 100 kW, prin programul guvernamental Casa Verde, administrat de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) circa 90% din investiţie fiind acoperită de stat, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

„Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice“, completează ANRE.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.