Companii

Rolast spune ca a intrat pe profit

04.07.2003, 00:00 23

Producatorul de repere din cauciuc sintetic Rolat Pitesti va trece pe profit la jumatatea anului, dupa o pierdere de aproximativ 20.000 de dolari pe primul trimestru, a declarat Dan Popescu, director general al Rolast.
Profitul de aproximativ 40.000 de dolari va aparea dupa ce compania a reusit sa mareasca vanzarile lunare de la un nivel de 62-63 miliarde lei (1,8 milioane de dolari), anul trecut, la 70 de miliarde de lei (2,1 milioane de dolari), spune Popescu.
"Am incercat sa marim ponderea exporturilor si am reusit. De asemenea, am aplicat un control foarte strict al costurilor", afirma Popescu.
Rolast si-a propus pentru acest an, prin intermediul Bugetului de Venituri si Cheltuieli, un profit brut de 1,5 milioane dolari, dupa ce in 2002 a inregistrat o pierdere de peste 600.000 de dolari.
Cifra de afaceri pe anul trecut - 677 miliarde lei a reprezentat doar doua treimi din ce isi propusese conducerea companiei.
Rolast a avut de fapt in 2001 si 2002 doi ani slabi, cu pierderi, motiv pentru care actionarii au schimbat echipa de management.
Schimbari au intervenit si in structura actionariatului. Fondul de investitii Romanian Investment Company, care detinea 20% din actiunile Rolast, si-a lichidat anul acesta participatia datorita apropierii sfarsitului duratei de viata a fondului.
Actiunile au fost cumparate de un alt fond de investitii, Romanian Reconstruction Cyprus (RRC).
RRC este administrat de grupul Capital, care reprezinta si interesele unui alt fond de investitii actionar al Rolast - Romanian Investment Fund (RIF). RIF detine 34% din Rolast, ceea ce inseamna ca grupul Capital controleaza incepand de luna aceasta (cand a fost finalizata vanzarea actiunilor RRC) 54% din titlurile companiei.
Un alt actionar important al Rolast este Romanian American Enterprise Fund, care detine o participatie de 31,37%.
Rolast este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 880 de lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera este de 8,2 milioane de dolari.
Rolast va fi scoasa la vanzarea anul viitor datorita faptului ca unul din fondurile importante din structura actionariatului - RIF isi va incheia, de asemenea, durata de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO