Companii

Rolast si-a triplat pierderile

15.11.2005, 18:04 10

Producatorul de piese si repere din cauciuc Rolast Pitesti a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere de aproape 1,4 milioane de euro (5 milioane de lei), de peste trei ori mai ridicata comparativ cu pierderea aferenta perioadei similare a anului trecut.

Compania a inregistrat o pierdere mai mare pe fondul scaderii cifrei de afaceri. Rolast a avut in perioada ianuarie - septembrie afaceri de 12,6 milioane de euro (45,59 milioane de lei), cu 20% mai reduse comparativ cu situatia de anul trecut.

Rolast a realizat o cifra de afaceri mai scazuta din cauza aprecierii leului fata de euro, care a erodat din valoarea incasarilor societatii, dar si ca urmare a deciziei Renault de a stopa fabricarea marcii Dacia Solenza mai devreme decat era planificat, sustin oficialii companiei intr-un raport transmis la Bursa de Valori. "Scaderea cursului monedei euro cu aproximativ 11% fata de septembrie 2004 a condus la scaderea profitabilitatii exporturilor, compania luand de aceea decizia de a elimina din portofoliul sau o serie de clienti externi cu profitabilitate redusa", se arata in acel raport.

Totodata, realizarea unor vanzari mai reduse a fost si efectul deciziei "de a stopa fabricarea marcii Solenza mai devreme decat era planificat si care a condus la scaderea vanzarilor catre Automobile Dacia, dar si catre alte societati din industria auto orizontala", precizeaza conducerea Rolast.

Compania inregistrase din primul semestru o scadere a vanzarilor catre clientii traditionali precum Automobile Dacia, Mittal Steel Galati (fosta Sidex) sau Alro. In primele sase luni ale anului vanzarile catre Automobile Dacia au suferit o scadere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile Rolast din prima jumatate a anului s-au ridicat la 8,8 milioane de euro, in scadere cu 19%.

Rolast a reusit totusi sa-si reduca in acest an o parte importanta a costurilor, aceasta fiind practic si strategia urmarita de managementul companiei in aceasta perioada, potrivit reprezentantilor Rolast.

In pofida cresterii semnificative a preturilor la petrol pe piata internationala, cheltuielile cu materiile prime s-au redus cu 21% pana la un nivel de 6 milioane de euro (22 milioane de lei), ca urmare a imbunatatirii productivitatii, controlului calitatii si negocierii unor preturi mai bune cu furnizorii, se mai arata in raportul transmis la Bursa. Scaderi au inregistrat si cheltuielile de personal si cele cu serviciile executate de terti.

Rolast este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna un pachet majoritar in cadrul companiei. Actiunile societatii sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de

0,0795 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 6,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO