Companii

Rolast: leul tare si conditiile externe proaste ne-au afectat

15.01.2003, 00:00 11

Producatorul de repere din cauciuc sintetic Rolast Pitesti va incheia 2002 cu rezultate financiare in scadere fata de anul anterior datorita conditiilor proaste de pe pietele externe, stabilizarea monedei nationale fata de dolar si lipsa unor masuri ferme de optimizare a costurilor, a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Dumitru Popescu, director general al Rolast.
Popescu a preluat de curand conducerea companiei, dupa ce fostul manager - Constantin Divan a demisionat iar actionarii principali, trei fonduri de investitii, au numit o echipa noua pentru a asigura interimatul.
Divan a demisionat la finalul unuia din cei mai slabi ani ai Rolast de dupa 1990, compania raportand la finalul primelor noua luni din 2002 vanzari de 15,7 milioane dolari, in scadere cu 20% in dolari fata de aceiasi perioada a anului anterior.
Pentru finalul anului este estimata o cifra de afaceri de aproximativ 20 de milioane de dolari, fata de 25 de milioane de dolari in 2001.
Dan Popescu considera ca evolutia defavorabila a situatiei financiare se datoreaza in principal caderii pietelor externe pe care Rolast este prezenta si pierderea, odata cu alti exportatori, unui avantaj mare de dinainte de 2001: devalorizarea accentuata a monedei nationale, care "ieftinea" vanzarile in afara Romaniei.
Managerul interimar al Rolast considera, de asemenea, ca societatea nu a profitat de toate resursele interne de reducere a costurilor, motiv pentru care actuala conducere lucreaza la un plan de restructurare.
"Masurile din plan vor viza calitatea produselor, perfectionarea organizarii productiei, reducerea costurilor, imbunatatirea sistemului de achizitionare a materiilor prime si a managementului financiar", a precizat Popescu.
Rolast este listata la Bursa de Valori si are drept actionari principali pe Romanian Investment Fund (34,07%), Romanian American Enterprise Fund (31,37%) si Romanian Investment Company (20%).
Pretul actiunilor Rolast la Bursa a fost ieri de 1.000 de lei, in crestere de la inceputul anului. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 9,14 milioane dolari.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO