Companii

Rolast face profit la noua luni, dar cu 40% mai mic decat cel din 2001

28.10.2002, 00:00 11

Producatorul de articole de cauciuc Rolast Pitesti a obtinut in trimestrul al treilea al acestui an un un profit net de 15 miliarde de lei, dupa ce in primele sase luni ale anului a inregistrat o pierdere de 4 miliarde de lei.
Ca urmare, in primele noua luni ale anului, Rolast a inregistrat un profit net de 10,7 miliarde de lei (0,33 milioane de dolari). Comparativ cu perioada similara a anului trecut, profitul a pierdut 40% in termeni reali. In primele noua luni ale anului trecut, Rolast obtinuse un profit net de 15,4 miliarde de lei. Profitul pe actiune aferent primelor noua luni este de 35 de lei, ceea ce reprezinta 3,3% din ultimul pret al actiunilor pe piata.
Desi rezultatul din explotare, de 43,3 miliarde de lei a fost identic cu cel din perioada similara a anului trecut, cresterea pierderilor financiare si cheltuielile exceptionale in valoare de 2,6 miliarde de lei au determinat scaderea profitului.
Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an este prevedea un castig net de 1,2 milioane de dolari la o valoare totala a veniturilor de 29,3 milioane de dolari.
Rolast produce o gama larga de articole din cauciuc (benzi de transport, placi tehnice, covoare, curele, furtunuri, etc)  si are o capacitate instalata de 31.000 tone anual cu un nomenclator de peste 20.000 de repere.
Vanzarile inregistrate de Rolast au insumat in primele noua luni ale anului 517 miliarde de lei (15,7 milioane de dolari). Vanzarile companiei au scazut, in termeni reali cu 20% fata de perioada simuilara a anului trecut. In primele trei trimestre ale anului 2001, cifra de afaceri a Rolast a fost de 19,5 milioane de dolari.
Vanzarile de benzi de transport pentru persoane au scazut datorita preturilor mai mici practicate de producatorii chinezi si indieni. Din acest motiv, societetatea a decis sa se orientreze catre benzi de transport speciale pentru greutati mari.
In acest an, Rolast a incheiat un contract in valoare de 800.000 de euro in vederea producerii de piese din cauciuc pentru fabricantului francez de automobile Peugeot. In acelasi timp, Rolast este singurul furnizor de repere de cauciuc pentru Dacia Renault.
Actiunile Rolast sunt cotate la Categoria I a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de vineri s-a realizat la pretul de 1.050 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a producatorului de articole de cauciuc este de 9,7 milioane de dolari. Fata de inceputul anului, pretul actiunilor Rolast pe piata a crescut cu peste 60%. Compania are un capital social de 308 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Rolast este controlat de fondurile de investitii Romanian Investment Fund (RIF), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Company Cyprus (RIC). Cea mai mare detinere apartine RIF, care a ajuns la 34,07% din capitalul Rolast  in urma unor schimburi de actiuni cu fondul de investitii Broadhurst anului trecut. RAEF detine 31,37% din actiuni iar RIC - 20%.
Investitia celor trei fonduri in Rolast a ajuns la maturitate, iar RIF, RAEF si RIC trebuie sa caute un investitor strategic pentru a vinde compania pana la sfarsitul anului viitor. Datorita acestui lucru, in piata au circulat zvonuri ca unul din principalii clienti ai Rolast, compania americana din industria cauciucului sintetic - Hultec, este la un pas de a prelua societatea, fapt ce a dus la cresterea pretului actiunilor in luna mai de la 650 lei/actiune, pana la 960 lei/actiune.
Anul trecut, in ansamblu, Rolast a inregistrat o pierdere de 21,1 miliarde de lei, desi in primele noua luni inregistrase profit. Cifra de afaceri aferenta anului 2001 a fost de 739,9 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO