Companii

Roland Berger: Economia a scăzut cu 20% în martie-mai, cu diferenţe mari între sectoare; companiile estimează afaceri cu 8% mai mici în 2020

Roland Berger: Economia a scăzut cu 20% în martie-mai,...

Autor: Roxana Rosu

25.08.2020, 13:59 233

Economia României a înregistrat o scădere de aproximativ 20% în perioada martie-mai 2020, cu diferenţe foarte pronunţate însă între sectoare,  conform celui mai recent studiu Roland Berger, executivii celor 100 de companii participante estimând o scădere agregată a cifrei de afaceri de 8% în 2020 şi un nivel de activitate în 2021 uşor mai scăzut decât în 2019.

Datele au fost colectate în perioada în perioada 10 iunie-10 iulie şi au fost analizate răspunsurile unor executivi de top din peste 100 de companii de top care cumulează venituri de aprox. 28 miliarde euro (echivalentul a aprox. 13% din PIB-ul României) şi peste 120.000 de angajaţi.

Astfel, 14% dintre participanţii la studiu au declarat că cifra lor de afaceri a crescut în martie-mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pentru 8% dintre participanţi veniturile au rămas constante.

Pe de altă parte, 9% dintre companiile care au participat la studiu au declarat că veniturile lor au înregistrat o scădere de 50% sau chiar mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Diferenţele sunt foarte pronunţate între sectoare. Domeniile de activitate cel mai puţin afectate sunt Farma & Servicii Medicale, precum şi IT & Telecomunicaţii, cu o scădere de aprox. 5% în Martie-Mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în baza răspunsurilor companiilor participante. La polul opus se situează Serviciile Financiare şi Auto (cu o scădere de 25-30%) şi respectiv Transporturi & Logistică (cu o scădere de peste 35%)”, a precizat Szabolcs Nemes, Partener în cadrul biroului Roland Berger Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO