Companii

Roboţii, gata să acopere deficitul de forţă de muncă din agricultură al Marii Britanii post-Brexit

Tractor agricol autonom. Foto: Hepta

Tractor agricol autonom. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2017, 00:00 249

Sunt dispuşi să lucreze noaptea, nu au nevoie de pauză şi nici de vize. O nouă generaţie de roboţi este pregătită să acopere deficitul de forţă de muncă din fermele britanice care ar putea fi în curând sporit de Brexit, scrie Financial Times. În funcţie de ce noi acorduri sunt încheiate, fermierii britanici ar putea pierde accesul la zeci de mii de muncitori est-europeni de care au devenit dependenţi.

Fermele britanice aveau 22.517 angajaţi din UE în 2015, aproximativ o cincime din numărul total de astfel de muncitori. Fermierii vor ezita să investească în roboţi până când nu vor fi convinşi că aceştia sunt economici. Există mai apoi probleme de ordin tehnic. Abilitatea de a culege fructe moi cu viteza şi dexteritatea unor mâini umane va fi greu de atins. Şi totuşi, roboţii produşi de compania britanică Garford Farm Machinery au devenit deja foarte buni la smulsul buruienilor.

Roboţii pot fi de asemenea regăsiţi şi în depozitele din Marea Britanie care deservesc marile supermarketuri. Tom Duckett, un informatician care lucrează la noii roboţi care vor fi folosiţi în sectorul agriculturii, îşi imaginează un viitor în care fermierii vor „păstori“ mulţimi de roboţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO