Companii

Robert Luke, GED Capital: Asteptam 18-24 luni pentru a repozitiona proiecte imobiliare mai putin reusite

Robert Luke, GED Capital: Asteptam 18-24 luni pentru a repozitiona proiecte imobiliare mai putin reusite

Robert Luke, managing director al GED Capital Development: Sunt consultanti care solicita un comision de 3% pentru un contact, fara a sti ce inseamna cu adevarat intermediere. Totodata, dezvoltatorii care nu au luat in calcul cresterile inregistrate de constructii, de circa 25% anual, vor avea probleme.

15.10.2007, 23:22 167

Compania spaniola de private-equity GED, implicata in dezvoltarea parcului de afaceri IRIDE din Capitala, va investi in urmatorii ani intre 300 si 500 de milioane de euro pe piata imobiliara locala.
GED a lansat, alaturi de banca spaniola Caja Madrid, un nou fond de investitii - GED Real Estate Eastern Investments (REEI), care isi propune sa ajunga la o ca-pitalizare de 100 - 150 de milioane de euro.
"Circa 80% din valoarea investitiilor acestui fond vor fi indreptate catre Romania. La o capitalizare de 100-150 mil. euro, valoarea investitiilor va fi cuprinsa intre 300 si 500 mil. euro. Vom face cel mult zece investitii, cu valori intre 30 si 50 de milioane de euro, dar nu mai repede de primul trimestru al anului viitor", a declarat Robert Luke, managing director al companiei, responsabil in special de componenta private-equity a fondului.
GED vizeaza achizitia unor loturi mari de teren in afara Bucurestiului, in orase precum Constanta, Cluj-Napoca sau Craiova, pe care sa realizeze o dezvoltare primara - autorizarea planurilor urbanistice, desenarea proiectelor, obtinerea autorizatiilor - pentru ca mai apoi sa vanda loturile catre alti dezvoltatori. Totodata, planurile companiei se indreapta si catre Bucuresti, dar nu mai repede de anul 2009.
"Credem ca Bucurestiul este in momentul de fata supraestimat. In decurs de 18-24 de luni, ne vom intoarce atentia spre piata Capitalei, intr-un moment in care investitorii ar putea avea probleme. Sunt unul-doua proiecte de birouri, precum si mai multe ansambluri rezidentiale, care au concepte gresite in momentul de fata. Pe acestea le vom putea cumpara ulterior la preturi mai mici si le vom repozitiona pe piata", apreciaza Luke.
Fondul REEI a fost lansat cu o capitalizare initiala de 25 de milioane de euro, asigurata de Caja Madrid, cu o participatie majoritara, si de GED, care a inceput sa stranga finantare de la institutii si investitori privati, in special din Spania.
"Acest fond este de tip private-equity. Ne-am asumat ca in decurs de 10 ani sa returnam actionarilor de 2,5-3 ori suma investita", precizeaza Luke.
GED este prezenta pe piata locala si printr-o participatie de 15% la firma Real Estate Partners, care controleaza compania de dezvoltare RED Management Capital. Principalul actionar, cu o participatie de 80% in companie, este puternicul fond american Warburg Pincus.
"RED detine 13 proprietati si proiecte pentru toate tipurile de dezvoltari. In momentul finalizarii acestor proiecte, valoarea portofoliului va fi de circa un miliard de euro. Chiar daca aceasta suma este asigurata intr-o buna masura prin credite, este o investitie extrem de reusita", afirma Luke.
Managerul GED coordoneaza in Romania o echipa formata din patru oameni - doi spanioli si doi romani - si considera ca Romania nu poate fi afectata pe termen scurt de problemele imobiliare de pe pietele dezvoltate datorita cererii foarte mari de proiecte, pe toate segmentele pietei imobiliare. Lipsa de profesionalism a intermediarilor, preturile terenurilor si costurile de constructie sunt considerate de catre reprezentantul GED a fi principalele probleme cu care se confrunta investitorii de pe piata locala.
"Sunt consultanti care solicita un comision de 3% pentru un contact, fara a sti ce inseamna cu adevarat intermediere. Totodata, dezvoltatorii care nu au luat in calcul cresterile inregistrate de constructii, de circa 25% anual, vor avea probleme", apreciaza Luke.
Compania spaniola este prezenta pe piata romaneasca din 1996, cand a lansat fondul Eastern Fund I, denumit si Fondul Roman Post-Privatizare, care a realizat investitii de 44 de milioane de euro, in 12 companii locale. GED a detinut, printre altele, si o participatie semnificativa in parcul de afaceri IRIDE Business Park din Bucuresti, proiect achizitionat integral de catre fondul austriac de investitii Immoeast. Luke estimeaza ca, daca ar fi pastrat proiectul in portofoliu, ar fi putut obtine un randament dublu fata de cel obtinut in urma cu trei ani.
GED administreaza fonduri de peste 300 mil. euro prin intermediul mai multor vehicule, cu focus pe Europa de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO