Companii

Robert Luke, GED: Anul viitor va fi extrem de dificil pentru cine va dori sa-si vanda afacerea

Robert Luke, GED: Anul viitor va fi extrem de dificil pentru cine va dori sa-si vanda afacerea

Robert Luke, directorul general al companiei de investitii private GED: Daca o companie are nevoie de investitii sau de capital de crestere, fondul de private equity este singura sursa de finantare acum cand bancile au scumpit si limitat drastic creditarea. Nici Bursa nu mai ofera o alternativa viabila de finantare, in contextul actualelor corectii. Investitiile de tip private equity sunt pe termen lung si mare parte din fondurile active in regiune au fost recent ridicate, astfel ca au resurse consistente de investit pentru urmatorii ani.

24.10.2008, 20:43 39

"Multiplii de evaluare a companiilor vor cobori cu pana la 25%, scadere care nu se poate compara insa cu deprecierea mult mai abrupta suferita de piata de actiuni. Anul viitor va fi un an dificil pentru oricine va vinde. Cine vrea sa vanda in 2009 trebuie sa se astepte la o evaluare a companiei la nivelul de sase ori EBITDA, fata de anul trecut cand ar fi obtinut un multiplu de opt ori al EBITDA", a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Luke, directorul general al companiei spaniole de investitii private GED si presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud- Estul Europei (SEEPEA).

Impactul crizei financiare asupra investitiilor de tip private equity trebuie analizat pe doua niveluri, in functie de ce parte a baricadei se situeaza fondul de private equity: a cumparatorului sau a vanzatorului.
"Daca o companie are nevoie de investitii sau de capital de crestere, fondul de private equity este singura sursa de finantare acum cand bancile au scumpit si limitat drastic creditarea. Nici Bursa nu mai ofera o alternativa viabila de finantare, in contextul actualelor corectii. Investitiile de tip private equity sunt pe termen lung si mare parte din fondurile active in regiune au fost recent ridicate, astfel ca au resurse consistente de investit pentru urmatorii ani", a explicat Luke.
Reversul medaliei il reprezinta fondurile care au in portofoliu destul de multe companii, cat sa nu mai fie interesate de noi investitii, ci de exituri.
"Impactul crizei depinde foarte mult de etapa de dezvoltare in care se afla fondul de private equity. De exemplu, Advent tocmai a ridicat un fond de un miliard de euro pentru regiunea Europei Centrale si de Est, astfel ca in perioada urmatoare se va concentra foarte mult pe achizitii, pe care le va face la preturi avantajoase. Pentru un fond care are deja un numar mare de companii in portofoliu, situatia se schimba, pentru ca companiile din portofoliu vor fi serios afectate de criza, mai ales daca au linii de finantare bancare. Cea mai mare provocare va fi pentru fondurile care au companii in stadiu final de investire", a continuat Luke.
Criza financiara isi va pune amprenta asupra perioadei de investitii si a modului in care vor fi incheiate investitiile. Un fond de private equity investeste intr-o companie timp de trei sau patru ani, insa in contextul crizei financiare, va avea loc o intarziere a exiturilor, perioada de investitii putand sa se prelungeasca pana la cinci sau sapte ani.
Pentru unele fonduri aceasta prelungire a duratei de investire ar putea insemna investitii suplimentare in companie.
Un alt efect al crizei este incheierea de investitii mixte, in care fondul de private equity nu va mai prelua intreaga participatie la o companie, ci doar 51% din capital, pentru ca antreprenorul nu ar avea unde sa in-vesteasca acel capital obtinut din urma tranzactiei.
"Bursa sau imobiliarele nu mai sunt o alternativa viabila de investitii, nici depozitele la banca nu mai sunt atat de sigure. Anul trecut multi antreprenori si-au vandut afacerile tocmai pentru ca au vrut sa investeasca in imobiliare, insa nu vom mai asista la astfel de tranzactii in 2009", a explicat Luke de GED.
Reprezentantul SEEPEA estimeza ca anul acesta se va incheia cu tranzactii mai putine si cu un volum de investitii de tip private equity mai redus decat in 2007, "nu atat din cauza instabilitatii financiare cat din cauza starii de expectativa care exista in piata".
Piata locala a atras investitii de private equity in valoare de 476 mil. euro in 2007, de patru ori mai mult decat anul precedent, ocupand locul al doilea in Europa Centrala si de Est dupa numarul de tranzactii incheiate.
Cu investitii consistente pe piata locala, GED estimeaza ca va incheia inca o tranzactie pana la finalul anului.
In prezent, portofoliul GED in Romania cuprinde agentia de turism Happy Tour, reteaua de magazine de telefoane mobile si servicii de telefonie mobila Fonomat, grupul de servicii de paza si protectie Rosegur Holding.
Desi la inceputul anului Luke anuntase ca va marca exitul din Fonomat printr-un IPO (Oferta Publica Initiala), actualele conditii de pe pietele de capital l-au determinat sa abandoneze proiectul de listare.
"Pana in 2010, cand vom demara strangerea unui nou fond, vom investi in Romania si Bulgaria 50 de milioane de euro in trei proiecte de dimenisiuni considerabile. Cel mai consistent volum de investitii va fi consacrat Romaniei. Avem de asemenea in plan sa marcam doua exituri pana in 2010", a conchis Robert Luke.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO