Companii

Riscurile tratamentului hormonal de substitutie

18.08.2003, 00:00 59



Femeile care urmeaza tratament hormonal de substitutie sunt de doua ori mai supuse riscurilor de a dezvolta cancer de san, potrivit unui studiu realizat pe un milion de femei britanice, cel mai amplu efectuat vreodata pentru verificarea acestei ipoteze, citat in revista Nature.



Drept raspuns la aceste concluzii, autoritatile de reglementare medicala britanice au modificat recomandarile in legatura cu tratamentul hormonal de substitutie, medicilor cerandu-li-se sa informeze pacientii despre riscurile terapiei prelungite si sa discute cu acestia costurile si beneficiile anuale relative ale administrarii tratamentului.



Circa 1,5 milioane de femei britanice urmeaza o astfel de terapie pentru a ameliora simptomele asociate menopauzei - bufeuri de caldura, transpiratie si stari psihice schimbatoare - si pentru a reduce riscurile aparitiei osteoporozei. Aproximativ jumatate dintre acestea iau o combinatie de estrogen si progestogen. Progestogenul limiteaza riscurile cancerului uterin post-menopauza, in cazul femeilor care au avut o histerectomie.



In ultimii zece ani, aproape 20.000 de cazuri suplimentare de cancer de san raportate in randul femeilor intre 50 si 64 de ani pot fi atribuite tratamentului hormonal de substitutie, iar trei sferturi dintre acestea pot fi puse in legatura cu terapia combinata. Riscurile apar doar daca tratamentul hormonal este urmat cel putin zece ani si scad apreciabil in proportie directa cu reducerea perioadei de tratament.



"Femeile trebuie sa puna in balanta riscurile crescute de cancer de san si limitarea riscurilor de cancer uterin", sustine coordonatorul echipei de studiu, Valerie Beral. de la Cancer Research UK.



La randul sau, si terapia pe baza de estrogen simplu este periculoasa, cazurile de cancer la san crescand cu 30% printre femeile tratate in acest mod, fata de o crestere de suta% pentru combinatia de hormoni. Acesta este primul studiu care diferentiaza efectele celor doua terapii.



"Nu vorbim despre o urgenta medicala", aminteste John Toy, si el membru al Cancer Research UK, adaugand ca noul studiu ofera medicilor elementele necesare pentru o mai buna consiliere.



Spre exemplu, studiul arata ca riscurile de cancer de san apar mai devreme decat se credea - dupa numai doi-trei ani de tratament. Dupa un an de administrare a hormonilor, riscurile sunt neglijabile, iar dupa cinci ani de la stoparea terapiei acestea ajung la nivelul de baza.



De asemenea, studiul atrage atentia ca riscurile asociate cu administrarea tabletelor, plasturilor sau implanturilor sunt similare.



"Acum putem intr-adevar sa oferim femeilor raspunsuri bazate pe dovezi", a apreciat Julietta Patnick, din cadrul National Health Service.



De asemenea, strategiile medicilor, complicate oricum de concluziile prezentului studiu, vor fi influentate si de rezultatele unui studiu in desfasurare, in Statele Unite, care arata ca riscurile aparitiei bolilor cardiace sunt usor crescute in primul an de tratament hormonal combinat.



Tot in Statele Unite, Institutul National de Sanatate atrage atentia ca, daca cele aproximativ sase milioane de femei care urmeaza terapie hormonala combinata anual ar continua acest lucru pentru o perioada de cinci ani, s-ar inregistra o crestere a numarului cazurilor de cancer de san pana la 30.000 de noi imbolnaviri.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO