Companii

Riscurile şi oportunităţile asociate cu ESG au un impact real şi măsurabil asupra companiilor. Ne îndreptăm spre momentul în care performanţa ESG va concura cu performanţa financiară

Perspective privind ESG. Un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Autor: Cristina Roşca

25.11.2021, 00:06 1332

Următorul an şi jumătate, până în 2023, va fi o perioadă de eforturi intense şi transformări pentru companii care urmează să facă tranziţia către modele de operare responsabile şi transparenţă prin conformarea cu noile cerinţe de raportare nonfinanciară – ESG (politici de mediu, sustenabilitate şi guvernanţă). Pentru a putea descoperi care sunt perspectivele în ceea ce priveşte ESG, ZF a discutat cu trei executivi din cadrul companiei de audit şi consultanţă PwC – Ana Maria Butucaru, David Trow şi Monica Movileanu, dar şi cu executivi de top din diferite domenii, respectiv, Ilinka Kajgana, vicepreşedinte executiv risc BCR; Flavia Popa, secretar general BRD Groupe Société Générale; Volker Raffel, CEO E.ON Romania; Mirko Tosti, CFO Ferrero; Dan Adrian Chelaru, group sustainability officer IULIUS; Daniel Gross, CEO Penny România şi Octavian Petrescu, director comercial RodBun.

ESG, un termen care acum câţiva ani era prea puţin cunoscut, a ajuns astăzi pe buzele tuturor analiştilor şi executivilor indiferent de domeniu, politicile de mediu, sustenabilitate şi guvernanţă fiind mai mult decât subiecte de discuţie sau interes.

„Ne îndreptăm spre momentul în care performanţa ESG a unei companii va concura cu performanţa ei financiară. Dar suntem pregătiţi pentru acest pas?”, spune Ana Maria Butucaru, partener al PwC România.            

Aproape jumătate (49%) dintre investitorii de la nivel mondial se arată dispuşi să renunţe la investiţiile în companii care nu au suficiente iniţiative de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă (ESG), iar 79% spun că gestionarea riscurilor şi oportunităţilor ESG reprezintă un factor important în luarea viitoarelor decizii de investiţii, conform studiului PwC 2021 Global Investor ESG Survey.

„Riscurile şi oportunităţile asociate cu problemele ESG au un impact real şi măsurabil asupra companiilor, care nu-şi permit pierderea interesului investitorilor”, completează Monica Movileanu, partener, leader ESG în cadrul PwC România.

Principiile ESG au o importanţă din ce în ce mai mare în societate şi, de altfel, în industria bancară, spune Ilinka Kajgana, vicepreşedinte executiv risc al BCR.

„În România există oportunităţi, iar rolul nostru este acela de a mobiliza resurse financiare şi de a ne asigura că aceste modele de business au criterii de sutenabilitate în spate”, completează Flavia Popa, secretar general al BRD Groupe Société Générale.

Companiile pot să aleagă ce obiective ESG doresc să integreze în cadrul strategiilor lor, iar cerinţele de raportare sunt menite să ajute la atingerea acestora. De asemenea, fondurile europene vor sprijini investiţiile durabile, arată datele companiei de audit şi consultanţă PwC. Astfel, există premisele ca noile reglementări de raportare să acţioneze ca un catalizator pentru dezvoltarea pe termen lung, iar provocările ESG să se transforme în beneficii reale şi semnificative.

„Sustenabilitatea nu este doar un trend la care alegem să ne raportăm, ci face parte din strategia noastră de creştere”, explică Daniel Gross, CEO al PENNY România.

Pentru majoritatea companiilor listate din România, raportarea nonfinanciară reprezintă o chestiune de conformitate, acestea neavând integrată strategia financiară cu cea non-financiară.

Printre aspectele nonfinanciare incluse în procesul de gestionare a riscurilor, companiile listate menţionează: clima şi mediul înconjurător, problemele angajaţilor, guvernanţa corporativă şi domeniul conex al activităţilor anticorupţie, urmat de problemele sociale şi cele legate de drepturile omului şi securitatea cibernetică.

„Avem o responsabilitate mare, ca business global, să lucrăm la soluţionarea crizei climatice şi să limităm impactul operaţiunilor noastre asupra mediului”, explică Mirko Tosti, CFO al Ferrero România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România ada­ugă că pentru companie politicile ESG sunt par­te integrantă a strategiei, a procesului de lua­re a deciziilor, a planificării, dar şi a proce­selor de raportare, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt.

„În contextul actual, sustenabilitatea este un subiect care ar trebui să se regăsească pe agenda tuturor companiilor, pentru că modul în care ne vom putea desfăşura activităţile în viitor ne priveşte pe toţi”, conchide Dan Adrian Chelaru, group sustainability officer, IULIUS

 
 

Ilinka Kajgana, vicepreşedinte executiv risc, BCR

Sustenabilitatea înseamnă o viaţă mai bună şi reprezintă o promisiune de mai bine, atât pentru generaţiile actuale, dar mai ales pentru generaţiile viitoare. Sustenabilitatea are un impact asupra modului în care interacţionăm şi acţionăm acum pentru o societate mai bună.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Flavia Popa, secretar general, BRD Groupe Société Générale

ESG este înainte de toate un motor de dezvoltare. Dezvoltarea economică nu mai poate fi astăzi concepută fără progres în domeniul mediului şi în domeniul social. 

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Volker Raffel, CEO, E.ON România

Fiecare literă din ESG face parte din sustenabilitate. ESG nu este doar un aspect al afacerii noastre. Este ceva crucial: dacă nu devenim mai durabili, vom dispărea. Prin urmare, vom creşte performanţa de sustenabilitate a companiei.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Mirko Tosti, CFO, Ferrero

Pe o planetă aflată sub presiune din punct de vedere social şi ecologic, este vital ca mediul de business să aibă grijă de angajaţi şi de comunităţi, în timp ce îşi întăreşte rezilienţa lanţului de aprovizionare. 

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Dan Adrian Chelaru, group sustainability officer, IULIUS

În contextul actual, sustenabilitatea este un subiect care ar trebui să se regăsească pe agenda tuturor companiilor, pentru că modul în care ne vom putea desfăşura activităţile în viitor ne priveşte pe toţi.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Ana Maria Butucaru, partener, PwC România


Companiile sunt acum clasificate pe baza ratingurilor ESG, iar investitorii văd ESG ca pe un criteriu de top în luarea deciziilor de investiţii. Consider că ne îndreptăm spre momentul în care performanţa ESG a unei companii va concura cu performanţa ei financiară.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Monica Movileanu, partener, leader ESG, PwC România

Abordarea problemelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) reprezintă următorul val de transformare a organizaţiilor. Acestea trebuie să arate care este scopul lor de afaceri, cine sunt ca organizaţii, ce impact au asupra lumii, cum îşi aliniază modelul de afaceri la nevoile societăţii, cum satisfac nevoile tuturor părţilor interesate interne şi externe şi cât de transparente sunt în raportarea financiară şi nefinanciară.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 


Octavian Petrescu, director comercial, RodBun

IPCC a setat un target, respectiv acela de a rămâne sub 1,5 grade Celsius încălzire globală. Agricultura este deopotrivă cel mai mare beneficiar al măsurilor de reducere a încălzirii globale, dar şi unul dintre cei mai mari responsabili de a acţiona în acest sens.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Daniel Gross, CEO, PENNY România

 

Viitorul se face astăzi şi fiecare acţiune din domeniul sustenabilităţii poate produce schimbarea de care avem cu toţii nevoie pentru a trăi într-o lume mai sănătoasă şi mai liniştită.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 
 

David Trow,  partener, PwC România

 

Este responsabilitatea tuturor să acţioneze acum şi acesta este motivul pentru care PwC şi-a asumat un angajament la nivel mondial de a reduce emisiile totale de carbon ale companiei cu 50% până în 2030 faţă de valoarea de referinţă din 2019.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Irina Munteanu, CFO Veolia România

Schimbările climatice au subliniat necesitatea resetării priorităţilor pe termen lung şi nevoia ca economia să se redefininească, în special în contextul factorilor ESG, respectiv mediu, social şi de guvernanţă.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO