Companii

Rezultatele Ford, din rau in mai rau

05.12.2001, 00:00 14



Pietele financiare asteapta ca Ford sa anunte al treilea avertisment din ultimele luni privind scaderea profiturilor, ca urmare a pierderilor semnificative pe care le va inregistra compania in ultimul trimestru al anului.

Dupa pierderile de 1,56 de miliarde de $ inregistrate in primele noua luni ale anului, se asteapta ca rezultatele pentru ultimul trimestru sa fie mai slabe decat cele estimate.

"Nu este nici o indoiala ca aceste ultime luni vor fi foarte dificile pentru noi", au declarat surse din cadrul companiei. "Finantarea cu dobanda zero% oferita clientilor, pierderile din creditari si intorsatura luata de economia americana au afectat rezultatele noastre."

Ca si alti producatori de masini, Ford a fost afectat de costul programelor de stimulare a vanzarilor si de competitia de pe piata masinior de teren.

Dupa ce Ford a anuntat ca se asteapta sa-si reduca din pierderile de 502 milioane de $ din primele trei trimestre, la sfarsitul saptamanii, postul de televiziune din Detroit a citat documente interne ale Ford in care se estimau pierderi de 35 de centi pe actiune (630 de milioane de $) pentru ultimele trei luni.

Bill Ford, presedinte si director general al companiei, recunoaste "ca rezultatele previzionate pentru trimestrul patru sunt de neacceptat si lucram pentru a ne imbunatati performanta."

Bill Ford, care l-a demis pe fostul director general, Jac Nasser, la sfarsitul lui octombrie, urmareste o restructurare a companiei, care va fi anuntata in ianuarie.

Ford va opri productia si va suspenda orele de munca suplimentare la unele uzine. In prima faza, se va opri productia la uzina Edison din New Jersey incepand cu februarie anul viitor.

"Ne gandim la mai multe scenarii", a spus o persoana din conducere,"dar toate inchiderile se vor face treptat, in parte pentru ca intelegerile sindicale expira abia In 2003."

Conducerea Ford se va intalni saptamana viitoare pentru a rediscuta performantele companiei si restructurarile prevazute. Planul complet va fi supus atentiei conducerii in ianuarie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO