Companii

Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

Autor: Mediafax

08.05.2011, 12:59 164

Rezultatele anchetei iniţiate de Consiliul Concurenţei pe piaţacarburanţilor şi eventualele măsuri care s-ar impune pentrucompaniile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia însemestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multediscuţii cu Comisia Europeană, afirmă surse oficiale citate deMediafax.

Potrivit acestora, autorităţile române şi oficialii ComisieiEuropene (CE) vor avea mai multe runde de consultări în următoarelesăptămâni, înainte de finalizarea raportului privind piaţacarburanţilor.

"În funcţie de feed-back-ul primit din partea Comisiei,rezultatele anchetei şi eventualele măsuri care se impun vor fipublice abia în a doua parte a acestui an", au declarat surselecitate.

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa carelucra la acest caz.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitoriide carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majoratnejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat deevoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxelepercepute de stat, iar aproape toate companiile au raportatpierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectatecorespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţuluicarburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă destat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAFsă iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilorpetroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectuezeverificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri demonopol.

De asemenea, premierul a solicitat Consiliului Concurenţei săanalizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacăpreţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza uneilegi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, darcare este adoptată înaintea aderării la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO