Companii

Rezultate dupa primul semestru: Operatorul low-cost Blue Air a ajuns la peste 75% din traficul Tarom. In 2007 era la jumatate

11.08.2009, 00:00 23

Operatorul de stat Tarom, cu afaceri de 298 de milioane de euro anul trecut, a transportat in primele sase luni din acest an aproape 704.000 pasageri, in scadere cu 14,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care gradul de ocupare al aeronavelor a fost de 49,9%, mai mic cu 11,2 % fata de primul semestru de anul trecut, arata datele Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA) publicate ieri.
Spre comparatie, operatorul low-cost Blue Air a transportat in primele sase luni 540.000 de pasageri, potrivit datelor comunicate saptamana trecuta de companie.
Au peste o treime din piata
Cele doua companii romanesti au transportat impreuna anul trecut 3 milioane de pasageri, adica 33% din traficul total inregistrat in Romania, de 9 milioane de pasageri raportati de Asociatia Aeroporturilor din Romania.
Daca in anul 2006, numarul de pasageri transportati de operatorului low-cost Blue Air era de peste trei ori mai mic decat cel al companiei Tarom, in ultimii doi ani raportul a inceput sa se schimbe in favoarea jucatorului low-cost, care a avansat in primele sase luni de anul acesta o crestere de 27% a numarului de pasageri transportati, pana la 540.000 de persoane pe cele 49 de destinatii operate.
Si operatorul ungar Wizz Air a raportat tot o crestere a numarului de pasageri cu 82%, pana la 720.000 de persoane in semestrul intai. "Noi nu concuram cu Tarom sau cu alta companie traditionala de pe piata, noi concuram cu operatorii low-cost, care au un segment de pasageri diferit de cel pe care il are Tarom. Este adevarat insa ca Tarom incearca prin preturile practicate sa vizeze si alta categorie de pasageri", a declarat Adrian Ionascu, directorul general al companiei Blue Air, care a avut o cifra de afaceri de 56 de milioane de euro in primul semestru de anul acesta, mai mult cu aproape 17,6% fata de aceeasi perioada din anul trecut, insa cu venituri care egaleaza cheltuielile.

Flota de peste doua ori mai mare
Pe de alta parte, directorul general al Tarom Ruxandra Brutaru sustinea la momentul in care prezenta pentru ZF strategia companiei pe termen scurt ca in momentul in care intri in razboi cu operatorii low-cost, sigur pierzi.
"Costurile de operare pe care le avem noi sunt mult mai mari decat cele pe care le au operatorii low-cost. A existat insa o miscare de migratie a pasagerilor odata cu aceasta criza, altfel spus un amestec al pasagerilor", spunea la acel moment Brutaru.
Reprezentantii Tarom nu au comentat insa ieri rezultatele publicate de Asociatia Companiilor Aeriene Europene.
Desi Tarom opereaza cu o flota de 22 de aeronave, fata de doar 9 aeronave pe care la are Blue Air, traficul continua sa scada de la inceputul anului, dupa cum arata datele AEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO