Companii

Revenirea economica se va simti din acest an. Deja clientii incep sa cheltuiasca

Revenirea economica se va simti din acest an. Deja clientii incep sa cheltuiasca
29.04.2010, 00:00 62

"Situatia macroeconomica nu se prezinta prea roz in acestmoment. Cresterea, daca o vom vedea in acest an, nu cred ca va fimai mare de 1%. Insa un procent de crestere de 1% nu prea inseamnamare lucru daca ne uitam la scaderea puternica de anul trecut.Oamenii sunt prudenti, asteapta sa vada care sunt masurile pe carele ia guvernul. Cei din mediul privat nu vad ca se misca nimic, caguvernul ia decizii concrete si atunci amana investitiile",considera Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

Toti cei cinci oameni de business prezenti la sedinta de sumar aZF au fost de acord ca revenirea consumului va incepe in acest an,tendinta care va deveni vizibila mai ales in partea a doua aanului.

"In prima parte a anului economia se va stabiliza, vom intra peun trend de crestere, daca statul isi respecta promisiunile si iamasuri concrete. Oamenii si-au amanat pe timp de criza investitiilein bunuri de folosinta indelungata si cred ca vor da drumul laconsum", a spus Mihai Sfintescu, director de investitii al 3TSCapital Partners.

Somajul va continua sa creasca

Deja au aparut primele semnale ca oamenii sunt dispusi sainceapa sa cheltuiasca mai mult, tendinta identificata deantreprenori din discutiile cu clientii.

"Anulacesta (economia - n.red.) va fi pe plus, iar 2011 il vad la 5% sipeste. In mediul de afaceri sunt multi care au spus: «Gata. Hai sadam drumul. Cresterea va fi pe consum»", a spus Mihai Marcu, unuldintre actionarii operatorului de servicii medicale MedLife.

El da exemplul unui macelar care dupa ce doi ani a amanatdecizia de a cumpara o barca (Familia Marcu detine si afacerea cuambarcatiuni NauticLife), recent a venit decis sa faca achizitia sispune ca exista mai multe exemple care sustin ideea de reveniretreptata a consumului.

O revenire economica de circa 1% este vazuta si de Dragos Rosca,CEO al fondului de investitii Gemisa Investments, care are inportofoliu firme precum retailerul de articole de pescuit Gipo,retailerul de produse oftalmologice OptiBlu sau reteaua de magazineMiniBlu.

"La nivel macroeconomic, cresterea de 1% va veni din exporturi,impinse de corporatiile din Romania", a spus Rosca, care adaugafaptul ca incep sa fie cereri de la clienti dupa un an si jumatatede liniste. Si in ceea ce priveste posibile exit-uri din companiiledin portofoliu, Rosca spune ca revin la masa negocierilorinvestitorii din 2008. Cele 10 companii din portofoliul Gemisa auinregistrat anul trecut o crestere de 50% a profitului operationalsi o scadere de 15% in euro a businessului, pana la 25 mil. euro.Anul acesta a fost bugetata a stagnare a veniturilor.

Toti cei prezenti ieri la sedinta ZF Expert au fost de acord caRomania a intrat intr-o perioada de stabilitate a economiei, dar casomajul va continua sa creasca din inertie.

"Intram in ultima faza a recesiunii in care economia sestabilizeaza, dar somajul va continua sa creasca. Putem spune caactuala perioada este ceva mai proasta comparativ cu ceea ce neasteptam in urma cu cateva luni, dar nu ne mai confruntam cusituatia de anul trecut, cand vedeam scaderi de la luna la luna",spune Mihai Sfintescu.

"Nu s-a facut nimic pentru corectarea deficituluibugetar"

Consumul ar putea inregistra pana la sfarsitul anului o usoaracrestere, pe masura ce romanii plecati la munca in strainatate sicare au ramas fara un loc de munca se vor intoarce in tara.

"Ma astept la o crestere a consumului de 1%-2%. Cred ca o mareparte dintre cei care lucreaza in strainatate si care si-au pierdutlocul de munca, au trait pana acum din ajutorul de somaj. Cei carenu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca cred ca ar puteareveni in tara. De asemenea vad o revenire pe crestere aimporturilor care s-ar putea materializa intr-un trend, mai ales caRomania are o capacitate de productie redusa", a adaugatHancila.

Cresterea economica in anii trecuti s-a bazat foarte mult peconsumul intern, "umflat cu pompa de catre banci", dupa cum afirmaseful Gemisa. "Au hranit o piata (bancile - n.red.) unde produselesi serviciile nu erau competitive. Lucrurile se schimba fortat, iarsingura sansa este sa devenim din nou competitivi", afirmaRosca.

La nivel antreprenorial, efectele crizei actuale vor fi similarecelei din 1996-1998, cand a aparut o noua generatie de oameni deafaceri, care au substituit antreprenorii anilor '90. "Mediul deafaceri roman este secatuit. Vorbim de un nou influx de investitoricare vor veni in Romania", spune Rosca.

Hancila estimeaza ca pe termen mediu cresterea economica nu vafi mai mare de 3%.

"Ma indoiesc ca anul viitor vom vedea o crestere de 5%. Dupaaceasta criza PIB-ul potential s-a ajustat descendent cu catevapuncte procentuale. Pana acum, cresterea economica s-a bazat peconsum care a crescut intr-un ritm accelerat. De aici incolo vomcreste pe export, iar exporturile romanesti nu au capacitatea sacreasca intr-un ritm alert. Pe termen mediu nu vad cresteri maimari de 3%."

Economistul-sef al Volksbank mai spune ca daca in continuarestatul nu va lua masuri concrete, doar va face promisiuni,investitorii vor ocoli Romania. Ea precizeaza ca lipsa masurilorconcrete din partea statului determina bancile sa nu dea drumul lacreditare.

"Nu s-a facut nimic pentru corectarea deficitului bugetar.Autoritatile nu ne-au spus cati oameni vor disponibiliza. Cum potida credit unui bugetar cand nu stii daca pe viitor va mai avea unloc de munca", a mai spus ea.

Una din masurile pe care Melania Hancila crede ca ar trebui sale ia guvernul ar fi "angajarea unor consultanti specializati caresa-i evalueze pe bugetari in functie de performante, astfel incatsa ramana oameni seriosi, care chiar muncesc si nu cei care auintrat cu pile".

Avem datorii, dar altii stau si mai prost

Pe de alta parte, Mihai Sfintescu este de parere ca o masura pecare ar trebui sa o ia statul ar fi introducerea prin lege a unorlimite de deficit bugetar pentru administratiile locale, in timp ceMelania Hancila a propus comasarea taxelor.

"Sunt peste 400 de taxe, nimeni nu stie unde trebuie sa leplateasca. Ar trebui luate cateva taxe principale, in timp cerestul sa fie comasate. Agentii economici pierd timpul depunandhartii."

Cornel Popa, avocat asociat la casa de avocatura Tuca Zbarcea& Asociatii, sustine ca este nevoie de mai multa credibilitatedin partea statului in cheltuirea banilor publici.

"Institutiile statului care ar trebui sa aplice corectcheltuirea resurselor publice nu sunt credibile, asta nu inseamnainsa ca acesti bani nu se cheltuiesc corect. Pe de alta parte,pentru juristi nu este predictibila maniera in care se aplicalegea", a precizat Popa.

Seful MedLife a adus in discutie faptul ca Romania este cea maiputin indatorata tara din Uniunea Europeana, cu un nivel aldatoriei de trei-patru ori mai mic comparativ cu al altorstate.

"Este un deficit foarte mare de lobby al BNR si al Guvernuluicare nu au stiut sa-si apere interesul", afirma el si se refera laratingul de tara al Romaniei.

"Senzatia este ca nu avem o guvernare eleganta, care sa vadatara asta ca pe o companie", adauga Marcu.

La randul sau, Dragos Rosca de la Gemisa sustine ca existafundamente pentru relansarea economica si aminteste faptul caromanii au facut economii foarte mari care ar putea merge inconsum, dar exista si fundamente ca acest lucru sa nu seintample.

"Angajatul bugetar sta crispat pentru ca nu stie daca va fi datafara", afirma Rosca. Situatia se repeta si la privat unde existade asemenea incertitudine, iar seful Gemisa da ca exemplu segmentulnon-food unde poate lua pulsul consumului.

"Singurul oras care functioneaza si unde nu se inregistreazascadere este Pitestiul. Pentru ca exista o Dacie acolo care producesi exista angajati care stiu ca produc. In alte orase activitateaeste lancezita. Conteaza foarte mult efectul psihologic", mai spuneRosca.

Insolventele ca moda

In ceea ce priveste numarul mare de firme care intra ininsolventa, Cornel Popa, avocat asociat al firmei de avocatura TucaZbarcea & Asociatii, este de parere ca fenomenul se resimte siin afacerile caselor de avocatura care au inceput sa-si dezvolteaceste segment. "Daca inainte motorul oricarei firme era partea dereal-estate, acum toata lumea si-a facut departament deinsolventa", a spus Popa.

Dragos Rosca de la Gemisa este de parere ca insolventa tinefoarte mult de sector.

"Sunt domenii unde daca ai intrat in insolventa, nu ai cum samai iesi. In zona de retail, spre exemplu, sansele sunt aproapenule. In zona de servicii sansele sunt mai mari, ca si in zonaindustriala unde exista o baza de active foarte mare", a spusRosca.

In momentul in care un client intra in insolventa, adauga Rosca,suportul de la furnizor este foarte mic. El caracterizeaza succintinsolventa ca pe o moda: la inceput nu o vrea nimeni, dar apoi ovrea toata lumea.

In 2009 casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care are80-90 de avocati, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 20 mil.euro.

"In 2010 am fi multumiti sa ne mentinem cifra de afaceri lanivelul de anul trecut. Am finalizat la inceputul acestui antranzactia prin care Arpechim a fost cumparata de Oltchim de laPetrom, tranzactie in care am consiliat OMV Petrom. Am pe masa incadoua proiecte care daca se vor finaliza vor presupune investitiistraine importante pe piata locala. Avem semne bune pentru anul2010", spune Popa

Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat Guvernul Romaniei incadrul parteneriatului public-privat pentru realizarea autostraziispre Brasov, contract care a fost denuntat unilateral de consortiulcastigator francezo-elen Vinci-Aktor.

Denuntarea unilaterala a fost facuta ca urmare a lipsei deperspectiva bancara a proiectului, consortiul nereusind sacontracteze imprumuturi, potrivit lui Popa. Intrebat de ce nu aplatit penalitati pentru renuntarea la contract la 90 de zile de lasemnare, Popa a declarat ca un astfel de contract nu putea cuprindescrisori de garantie atat timp cat compania nu avea finantarepentru proiect la momentul semnarii.

Sanatatea, un business al privatilor care iau cota depiata de la stat

Serviciile medicale private, o piata de peste 400 mil. euro, sementine pe crestere, insa managerii de la ZF Expert sunt de parereca privatii castiga cota de piata in detrimentul statului.

"Sectorul in sine nu este in crestere. Avem un mamut bolnav,care este statul si care pierde cota de piata, castigata deprivati", mai spune Rosca.

Mihai Marcu, seful MedLife, companie cu o cifra de afaceri depeste 26 mil. euro anul trecut, care in 2010 si-a bugetat un avansde 46%, afirma ca pe zona de contracte corporate cresterile au fostzero, in timp ce pe segmentul out-of-pocket (plata cu banii cash)avansul se mentine. "Zona de companii este o zona vaduvitaputernic. Piata s-a canibalizat si practic ne batem pentru aceiasiclienti. Daca acum doi-trei ani reuseam sa aducem clienti noi, inultimul an ne luptam pentru aceleasi companii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO