Companii

Retrospectivă 2021: Cele mai importante evenimente din sectorul energetic. Explozia preţurilor şi costul imens al celor 30 de ani de lipsă de investiţii

Retrospectivă 2021: Cele mai importante evenimente din...

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2021, 00:10 462

Anul 2021 a adus preţuri imposibil de imaginat pentru energie şi gaz natural şi a arătat cât de vulnerabil a ajuns sistemul energetic local, cu un mix de invidiat şi un potenţial recunoscut la nivel european, ca urmare a 30 de lipsă de investiţii. Totul a ajuns la scadenţă anul acesta, costul imens al acestui abandon politic faţă de evoluţia unuia dintre sectoarele strategice ale României fiind plătit de toţi consumatorii.

1. Explozia preţurilor

Încă de la începutul anului a fost vizibilă ascensiunea fără precedent a preţului certificatelor de emisii de CO2, cu impact direct pe preţul energiei, dar abia în a doua jumătate a anului lucrurile au devenit certe. Energia electrică a ajuns în 2021 un bun de lux, la fel şi gazul natural. În cazul României, măsurile au fost întârziate în contextul în care agenda politică a fost ocupată cu lupte interne, congrese în plină pandemie sau moţiuni de cenzură.

2. Calea spre verde

În vara acestui an, UE a pus pe masă mega-pachetul Fit for 55, măsurile cuprinse în acesta având forţa de a declanşa cea mai amplă revoluţie industrială în numele mediului. Efectul? Energia s-a scumpit şi mai tare, prima parte a anului 2022 urmând a fi la fel de tensionată, cred experţii. Tot această orientare spre verde aduce însă pentru România oportunitatea accesării unor fonduri europene de peste 13 miliarde de euro, prin PNRR şi Fondul de Modernizare. Marea întrebare este cât va ajunge efectiv local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO