Companii

Reţete mai scumpe. Unele medicamente şi-au dublat, chiar triplat preţul de la 1 august. Cum se vede în farmacii: şocul iniţial a fost major pentru pacienţi. Producătorii spun că fabricau în pierdere produse care nu costă nici cât o sticlă de apă. Cum este influenţată piaţa?

Piaţa farmaceutică a ajuns la 27,8 mld. lei în vânzări, plus 18% într-un an.

Piaţa farmaceutică a ajuns la 27,8 mld. lei în vânzări, plus 18% într-un an.

♦ Ajustarea preţurilor la medicamentele cu prescripţie se face anual de către Ministerul Sănătăţii ♦ La 1 august s-a implementat modificarea pentru 2023 ♦ Farmaciştii spun că evoluţia a fost bruscă pentru pacienţi, riscul este să nu-şi mai ia o parte din medicamentele scumpe.

Ajustarea anuală a preţurilor la medicamente de către Ministerul Sănătăţii a făcut ca unele produse să coste în farmacie dublu sau chiar triplu în august faţă de luna anterioară.

Măsura are scopul de a păstra medicamentele ieftine, sub 50 de lei, în piaţă, în contextul în care producătorii susţin că fabrică în pierdere după scumpirile la materii prime şi energie. Farmaciştii în schimb văd o creştere substanţială la reţete clasice, de la simplu, la dublu, dar şi riscul ca oamenii să înceapă să taie din medicamente de pe reţetă.

„Media de creştere este de la 40 de lei la 90 de lei, pe reţetele normale. Reglări de preţ au mai fost, însă o creştere masivă cum este acum nu a mai fost. Şocul iniţial a fost major. Nici nu a fost o comunicare publică în acest sens. La cum merg lucrurile, nici nu aveau cum să nu crească, riscam ca unele produse să dispară de pe piaţă. Când plăteşti mult mai mult, şocul e mare şi apare şi o dezorganizare a cheltuielilor. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie“, a spus Paul Negoiţă, managerul lanţului de farmacii Iris Pharm din Buzău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO